Nikkie de Jager haalt uit naar J.K. Rowling om transfobe uitspraken

Nikkie de Jager.
AP Nikkie de Jager.
Nikkie de Jager (26), ook wel bekend als NikkieTutorials heeft via sociale media een sneer uitgedeeld aan J.K. Rowling. De schrijfster, die wereldfaam verwierf met de ‘Harry Potter’-boeken, ligt onder vuur vanwege uitspraken over transgenders.

“En dan te bedenken dat ik groot fan was van Harry Potter. J.K. Rowling, je bent een schande. Je hebt geen idee hoeveel pijn je mensen aandoet. Schaam je”, twitterde Nikkie. Begin dit jaar kwam de YouTubester er, nadat ze gechanteerd werd, voor uit dat ze een transvrouw is. Ze deelt ook een reactie van een transpersoon die zegt dat Rowling haar mond moet houden, omdat ze de transgemeenschap beschadigt. “Ze zegt dat de kliniek waar ik geholpen werd, experimenteert met kinderen. Zij hebben juist mijn leven gered”, schreef die persoon. Nikkie verwijderde de tweets later weer.

De commotie rond Rowling ontstond een aantal weken geleden, toen Rowling schreef dat er in een artikel dat ze las nogal moeilijk werd gedaan over de benaming van ‘mensen die menstrueren’. Ze vroeg zich af of er geen simpeler woord was (volgens haar het woord ‘vrouwen’) om dat te beschrijven. Veel gebruikers op Twitter namen aanstoot aan haar denkwijze en schreven bijvoorbeeld dat ook transpersonen kunnen menstrueren.

Mentale problemen

Rowling heeft na de ophef en kritiek in een essay op haar website duidelijk gemaakt dat ze absoluut geen transfoob is. “Natuurlijk doet het leven van transgenders ertoe”,  zei ze onder meer. Gisteren liet ze echter opnieuw van zich horen. Ze schreef op Twitter onder meer dat jongeren met mentale problemen tegenwoordig wel erg makkelijk hormonen toegediend krijgen en geslachtsveranderende operaties wordt aangeraden, ‘terwijl dat misschien niet het juiste is’. Ook dat schoot Nikkie en vele anderen in het verkeerde keelgat.

Veel mensen uit de showbizzwereld onder wie wie de ‘Harry Potter’-acteurs Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger) en Rupert Grint (Ron Weasley) distantieerden zich eerder al van de uitspraken van Rowling.

Lees ook:

Opstand in ‘Harry Potter’-land: acteurs en fans laten J.K. Rowling stuk voor stuk vallen (+)

J.K. Rowling gooit weer olie op het vuur: “Geslachtsoperaties zijn nieuwe soort conversietherapie voor homo’s”

J.K. Rowling blijft ophef veroorzaken en maakt ruzie met parlementslid
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Marinus

  In mijn tijd was er jongen/meisje. Niks meer. Tegenwoordig zijn er al evenveel types mensen als er modellen van een automerk zijn. Ik heb niks tegen dat modern gedoe. Ik heb er geen last van en zolang zij/hij/het/hen gelukkig is/zijn, is het voor mij oké. Maar het wordt hopeloos ingewikkeld en als iemand dan vraagt om te vereenvoudigen is dat plots een doorslecht type. Mag iemand alsjeblief nog bezorgd zijn over wat de laatste tijd gebeurt? Dat is wat ik uit de reactie van J.K. Rowling haal.

 • johan fransaert

  iedereen heeft recht op zijn/haar persoonlijke mening je hoeft het er daarom niet mee eens te zijn men noemt dit principe democratie iets waar men het er wereldwijd steeds moeilijker mee heeft.

 • Augustson Tim

  oei een paar acteurs zijn ook niet akkoord en dat is groot nieuws ? Welke meerwaarde hebben die mensen over dit soort zaken ? J.K. Rowlng heeft natuurlijk gelijk, maar tegenwoordig zijn de tenen kilometerslang. Men is links en liberaal en voor vrije meningsuiting, zolang deze mening maar dezelfde is als deze van de SJW.

 • Benny De Keyzer

  Tegenwoordig wordt iedereen die niet meehuilt met de politiek correcte meute voor het minste aan de schandpaal genageld, dat moet stoppen!

 • Ludwig Vanden Boer

  Ik vrees dat rowling te realistisch ik het leven staat. Men moet niets tegen anders geaarden hebben om hetgeen zij doen niet echt de norm te vinden. Als de maximum 2% van de bevolking die anders is ermee stopt altijd in de picture te willen staan gaan andere mensen zich er ook niet meer aan ergeren. Doe wat je wilt binnen het wettelijk toelaatbare maar blijf ermee uit de media en laat mij gerust dan zal ik ook iedereen gerust laten.