Nijntje-tekenaar Dick Bruna overleden

RV
De Nederlandse tekenaar Dick Bruna is gisteravond overleden in zijn woonplaats Utrecht. Dat deelde zijn uitgeverij, Mercis Publishing, mee. Bruna overleed in zijn slaap. De tekenaar die vooral bekend werd met de reeks 'Nijntje', is 89 jaar geworden.

Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes-pocketboeken. Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren zestig furore met zijn werk. Vooral in Japan geniet Bruna's werk grote waardering, omdat zijn stijl perfect aansluit bij de heersende voorkeur voor het minimalisme.

Bruna streefde in zijn creaties naar eenvoud en liet zich onder andere inspireren door de Franse minimalistische kunstenaars Matisse en Léger. 

De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Er zijn wereldwijd meer dan 85 miljoen boeken van Nijntje, in het buitenland 'Miffy' genoemd, verkocht. De populariteit van Nijntje oversteeg echter de boekjes. Zo speelde het konijn ook de hoofdrol in musicals en televisieseries. In januari 2013 verscheen 'Nijntje: De Film' in de bioscopen.

Bruna was daarnaast ook de geestelijke vader van het varken Betje Big, de beren Boris en Barbara, de hond Snuffie en het koalabeertje Ko.

anp

Museum
In september 2015 verhuisde het interieur van Bruna's atelier naar het Centraal Museum in Utrecht. In het atelier is te zien wat Bruna nog meer tekende naast zijn bekendste geesteskind. Vorig jaar werd het Nijntje Museum in Utrecht geopend, 61 jaar na de geboorte van het konijntje. 

Bruna werd geboren op 23 augustus 1927. In 1955 maakte hij het eerste boekje over Nijntje.  Ook ontwierp Bruna voor diverse goede doelen zoals Unicef, Wereld Aids Dag, Terres des Hommes, World Peace is Possible en Het Rode Kruis. Hij tekende intussen al jaren niet meer en verscheen ook niet meer in het openbaar. De man laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen na.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan of anekdote over Nijntje, aan hoe belangrijk het figuurtje was voor uw kinderen, hoe ze er troost en geluk in vonden... Laat het ons weten op redactie@hln.be

kos5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ben Min

  Was altijd vol spanning als kind om Nijntje te lezen en te zien !! Dankjewel voor deze leuk kinderboeken !!!

 • Inge De Ridder

  Schitterend gewoon Nijntje. Eenvoudig en toch onvergetelijk voor de kindjes. R.I.P. Mr. Bruno.

 • maurits sanders

  Was een fantast!

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Mooie leeftijd voor een konijntje R.I.P. Mr.Bruna

 • Anonymous

  Waar is de tijd naartoe. Hij heeft vele kleuters en peuters fantastische tijden bezorgd. R.I.P meneer Bruna.