Nieuwe documentaire toont de duistere waarheid over Robin Williams

AP
Het is intussen al vijf jaar geleden dat Robin Williams overleed. Op 11 augustus 2014 werd hij op  63-jarige leeftijd dood gevonden in zijn huis in Californië, waar bleek dat de komiek zichzelf het leven ontnam. In de nieuwe documentaire ‘Robin Williams: When the Laughter Stops’, die gisteren in Amerika werd uitgezonden, wordt een nieuw licht geworpen op het leven van de acteur, en op zijn zware strijd tegen depressie en de ziekte van Parkinson.

Hoewel Robin Williams in Hollywood en ver daarbuiten werd geprezen om zijn komische talenten, was hij achter de schermen zelf helemaal niet zo gelukkig. Vooral de laatste maanden van zijn leven zat Williams diep, vooral omdat hij kreeg af te rekenen met depressieve gevoelens en de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Iets wat niet veel van zijn fans wisten, want Robin hield zijn gezondheidsproblemen liever verborgen voor de wereld. 

Een aantal weken voor zijn overlijden liet Williams zich nog opnemen in een kliniek, om er te kunnen herbronnen. “Robin maakte zich echt grote zorgen over de depressie die hem verteerde”, zegt zijn omgeving in de documentaire. “Hij had geen problemen met het openlijk vertellen over zijn verslaving aan drugs en alcohol. Maar zijn langere en vooral veel pijnlijkere strijd tegen Parkinson hield hij altijd voor zichzelf.”

 Ernstige klachten

Williams kreeg enkele maanden voor zijn dood te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed. Pas bij de autopsie kwam aan het licht dat er ook dementie in het spel was. Volgens zijn vrouw Susan Williams heeft de impact van de ziekte bijgedragen tot zijn beslissing een einde aan zijn leven te maken. De weduwe zegt dat Williams verschillende methodes uitprobeerde om verlost te raken van zijn ernstige klachten, zoals Paranoia en hallucinaties. 

“Robin bleef maar herhalen dat hij zijn hersenen gewoon opnieuw wou opstarten”, aldus vrouw Susan. “Robin werd gek en daar was hij zich van bewust. Kun je je de pijn voorstellen die hij moet gevoeld hebben toen hij zichzelf kwijtraakte? Hij wist niet eens waardoor het kwam. Hij begreep het niet en er was niemand die het kon stoppen.” 

In de documentaire wordt verder het mogelijke verband onderzocht tussen de ziekte van Parkinson en komedie. “We onderzoeken deze vreselijke en tragische tweedeling (verwijzend naar de opvatting dat de mens uit twee delen bestaat: het lichaam en de ziel, red.) en de gevolgen voor zijn persoonlijke leven terwijl we feit en fictie, creatief werk en de mens erachter scheiden”, aldus de makers. “We onderzoeken niet alleen waar hun genialiteit vandaan komt, maar ook hoe diezelfde bron kan leiden tot hun ondergang.” 

Bekijk ook: Robin Williams in vijf onvergetelijke scènes
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • valere vermeulen

  Was een grote meneer, respect.

 • karl van dyck

  RESPECT voor dat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden,wetende wat hem te wachten stond. Jammer voor specialisten & hospitaal die nu miljoenen mislopen om zijn leven nog zo lang mogelijk proberen te rekken. En als je ziet hoe de man geleefd heeft met zijn Drank & Drugs moet je er niet van schrikken dat je dementie en parkinson krijgt. Vroeg of laat presenteren ze je de rekening.

 • Callewaert Bjorn

  Nog word hij afgeschilderd als een onnozelaar. Beetje respect voor Robin . Was een erg gelieft persoon hij behoorde tot de beste acteurs . Rust zacht Robin Williams

 • Naessens Kristof

  Prachtacteur, heeft schitterende vertolkingen gedaan, de beste zijn nog die de 'filmcritici' afgekraakt hebben!

 • DIRK VAN DESSEL

  Wat een flauwe plezante "humor" dat die man afgescheiden heeft.....