Nieuw album Jay-Z al 1,5 miljard keer gestreamd, of toch niet?

Minder dan een week na de release is het nieuwe album 4:44 van Jay-Z platina. Naar de plaat werd al 1,5 miljard keer geluisterd, zegt de Recording Industry Association of America (RIAA), dat de Amerikaanse muziekindustrie vertegenwoordigt. Het tijdschrift Variety zet vraagtekens bij de cijfers.

"Complimenten voor Jay, hij heeft het weer geflikt", meldde de baas van de organisatie. De platinaplaat is Jay-Z's dertiende, meer dan elke andere hiphopartiest.

RIAA paste eerder dit jaar de procedures rond gouden en platina albums aan zodat streamingcijfers nu ook meegeteld worden. Entertainment Weekly rekende uit dat 4:44. dat alleen uitkwam op Jay-Z's muziekplatform Tidal, 1,5 miljard keer gestreamd moet zijn om aan de status te komen.

Ingekochte downloads

De redactie van Variety zet vraagtekens bij de berekeningen, die door RIAA niet werden gepubliceerd. Jay-Z werkt voor het album samen met telefoonaanbieder Sprint, dat het cadeau geeft aan abonnees. De door het bedrijf ingekochte downloads zouden al zijn meegerekend, alhoewel die waarschijnlijk nog niet allemaal daadwerkelijk bij consumenten terecht zijn gekomen.

Het blad ontdekte ook dat een bij de bekendmaking meegestuurde foto van de baas van RIAA en Jay-Z bij een plaquette van het platina-album al oud is: het kiekje zou nog voor de release van 4:44 zijn gemaakt.

EPA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.