Niet iedereen was vol lof over Stephen Hawking: "Hij wilde radiosignalen de ruimte in sturen voor buitenaardse wezens, en het heelal gaan koloniseren"

Professor Stephen Hawking
Photo News Professor Stephen Hawking
Stephen Hawking werd bekend dankzij theorieën die voor de meeste natuurkundigen nog steeds nauwelijks te bevatten zijn. Dat stelt wetenschapsjournalist Govert Schilling in een reactie op het overlijden van het Britse icoon. "Hij was een pionier op het gebied van zwaartekracht- en kwantumtheorieën en zwarte gaten", aldus Schilling. "Hij heeft de manier waarop we naar die onderwerpen kijken voorgoed veranderd."

Het staat buiten kijf dat Hawking heeft bijgedragen aan de populariteit van zijn vakgebied. "Maar zijn theoretische inzichten zijn zo complex en abstract dat je niet kan zeggen dat hij zijn eigen ideeën ook gemakkelijk toegankelijk heeft kunnen maken", nuanceert de journalist. "Hij heeft met zijn populair-wetenschappelijke boeken en zijn verfrissende en kundige kijk wel mensen aangezet tot nadenken over de kosmos en natuurkunde. Dat is zeker een grote verdienste."

Wat Schilling betreft ging Hawking zich de laatste jaren te veel uitlaten over onderwerpen die niet perse over zijn eigen vakgebied gingen. "Hij had meningen over de vraag of we radiosignalen het heelal in moesten sturen voor buitenaardse wezens. En over de noodzaak van de mens om het heelal te gaan koloniseren." Veel collega's keken met gefronste wenkbrauwen naar die "orakel-functie" die hem werd aangemeten. "Het leidde af van de briljante inzichten die hij eerder met de mensheid deelde."

Schilling ontmoette Hawking in 1990 na een presentatie in Brighton. "Maar het was toen al heel lastig om echt met hem te communiceren", herinnert hij zich. "Hij had al geen controle meer over zijn gezichtspieren. Communicatie was alleen mogelijk via het schermpje."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Mario Tersago

  Je kan geen theorieën of vraagstellingen beantwoorden als je niet tracht om enkele controversiële ideeën te beproeven. Buiten het natuurkundig genie, is er ook een filosoof verloren gegaan. Hij vond de perfecte balans waarin hij zijn kennis in de wetenschap kon vereenzelvigen met zijn verbeelding. En zoals Einstein zei 'Imagination is more important than knowledge'..

 • Paul De Mol

  "Hij wilde radiosignalen de ruimte in sturen voor buitenaardse wezens". Integendeel. Hij waarschuwde om dat niet te doen, en zo niet onnodig de aandacht te trekken van mogelijk veel meer geavanceerde beschavingen. Als we ooit zo'n bezoek zouden krijgen, zou dat wellicht het einde van de mensheid op aarde betekenen.

 • Klara De Smet

  Wat is er verkeerd met het heelal te koloniseren? We zijn hier met veel te veel op ons klein planeetje (hij duidde ook op het gevaar van overbevolking) en de ruimte is bijna oneindig. Buitenaardse wezens dat is wel wat anders...

 • Pedro Gonzalez

  De Nederlandse theoretisch sterrenkundige noemde hem in zijn boek Passie en Precisie een man die het liefst voor de televisie uitpakte met heel wat onzin.

 • eric busseniers

  Ik blijf erbij wat hij vertelde dat we het heelal zullen verkennen geloof ik ook , ik blijf er bij zoals star trek zie ik ook e toekomst om het heelal te verkennen , al die andere films geloof ik niet in , gewoon een schip bouwen zoals star trek en de planeten verkennen ,dit zie ik als toekomst ,