Natalie Portman reageert op kritiek Oscars-outfit

Natalie Portman op de rode loper tijdens de Oscar-uitreiking. (09/02/2020)
Photo News Natalie Portman op de rode loper tijdens de Oscar-uitreiking. (09/02/2020)
Natalie Portman heeft gereageerd op de kritiek die ze kreeg op cape die ze zondag droeg op de rode loper van de Oscar-uitreiking. De actrice uit Star Wars, Léon en Black Swan had een cape van Dior met daarin de achternamen van vrouwelijke regisseurs die dit jaar niet voor de Oscars waren genomineerd, onder wie Greta Gerwig (Little Women), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood) en Lorene Scafaria (Hustlers).

Dit schoot onder meer in het verkeerde keelgat bij Rose McGowan. Op sociale media noemde de activist het dragen van de cape geen daad van moed, maar meer een rol van een actrice die doet alsof ze zich hier iets van aantrekt. In een verklaring aan Variety zegt Portman dat ze helemaal niet dapper wil worden genoemd.

“Ik ben het met McGowan eens dat het onnauwkeurig is om me dapper te noemen voor het dragen van een kledingstuk met vrouwennamen erop”, zegt Portman. “Dapper is een term die ik meer associeer met vrouwen die de laatste weken onder grote druk tegen Harvey Weinstein hebben getuigd.” Rose McGowan is een van de slachtoffers van de Hollywood-producent. Hij verkrachtte haar in 1997 tijdens het Sundance Film Festival in Utah, aldus McGowan.

Lees ook: Hielp medewerkster Harvey Weinstein slachtoffer te misbruiken? op HLN+.

De cape van Portman met daarin de achternamen van vrouwelijke regisseurs die dit jaar niet voor de Oscars waren genomineerd, onder wie Greta Gerwig (Little Women), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood) en Lorene Scafaria (Hustlers). (09/02/2020)
AFP De cape van Portman met daarin de achternamen van vrouwelijke regisseurs die dit jaar niet voor de Oscars waren genomineerd, onder wie Greta Gerwig (Little Women), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood) en Lorene Scafaria (Hustlers). (09/02/2020)

Aanstootgevend

McGowan schreef op Facebook: "Het soort activisme van Portman is aanstootgevend voor degenen onder ons die het werk daadwerkelijk doen. Ik schrijf dit niet uit bitterheid, maar uit walging...Natalie, je hebt in je lange carrière met slechts twee vrouwelijke regisseurs gewerkt. En je productiemaatschappij heeft slechts één vrouwelijke regisseur ingehuurd.”

Portman zegt in haar reactie dat ze hoopt dat vrouwelijke regisseurs meer kansen krijgen in de filmindustrie. “Het is waar dat ik maar een paar films met vrouwen heb gemaakt. In mijn carrière heb ik maar een paar keer de kans gekregen met vrouwelijke regisseurs te werken. Ik heb wel korte films en commercials gemaakt en er waren films die niet van de grond zijn gekomen.”

Portman zegt dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwelijke regisseurs in Hollywood moeite hebben hun films gefinancierd te krijgen. “En als de films worden gemaakt, hebben de vrouwelijke regisseurs moeite om bij filmfestivals binnen te komen of lopen ze tegen distributieproblemen aan. En dat komt door allemaal poortwachters, op elk niveau. Ik heb willen zeggen dat ik het probeer en zal blijven proberen. Hoewel ik nog niet succesvol ben geweest, hoop ik op een betere toekomst.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Katherine Baker

  Sondra Locke heeft dit ook aan de lijve ondervonden. Ze werd 'tegengewerkt' door de mannen in Hollywood. Ons kent ons-mentaliteit. Bette Davis ook, zij heeft zelfs een proces gewonnen tegen een grote filmstudio. Het is een harde wereld in Hollywood en als vrouw moet men dubbel zo hard zijn en over lijken durven gaan.

 • Dante Mertens

  De experten ter zake zijn hier ook weer. Ik ben het eens dat de besten zouden moeten genomineerd worden, los van gender. Maar als jullie goedgelovig genoeg zijn om te geloven dat dat ook effectief zo is, dan ken je niks van hoe het er in een patriarchale business als showbizz aan toe gaat, zéker op dit hoge niveau waarin een hoop geld gemoeid is, vele flagrante voorbeelden als Weinstein zijn voor sommigen blijkbaar nóg niet genoeg om de ogen te openen.

 • Sobek Wessels

  Er zijn meer vrouwen dan mannen op deze planeet , dus verkiezen een groot deel vrouwen Mannen boven hun mede Vrouwelijke kandidaten ?? Als alle Vrouwen nog enkel op Vrouwen stemmen dan zijn ze altijd in de meerderheid ??

 • stefan crama

  Voor een nominatie is de eerste vereiste dat je de beste bent. Kleur, gender, groot of klein is van geen tel.

 • Jan Hendrickx

  Als je goed genoeg bent wordt je genomineerd...