Morrissey verdedigt Weinstein: "Die vrouwen hadden maar uit zijn slaapkamer moeten blijven"

Morrissey heeft het gehad met het Weinstein schandaal.
EPA Morrissey heeft het gehad met het Weinstein schandaal.
De Britse zanger Morrissey ligt niet wakker van alle beschuldigingen tegenover mannen als Weinstein, zo zei hij in een recent interview. "Het is een stunt geworden", klinkt het. "Opeens is iederéén schuldig."

"Op deze manier kunnen we iedereen die ooit tegen iemand heeft gezegd 'ik vind je leuk' van seksueel grensoverschrijdend gedrag gaan beschuldigen", meent hij. "Als ik niemand kan vertellen dat ik hem leuk vind, hoe moet die persoon dat dan weten? Natuurlijk zijn er extreme gevallen: verkrachting is verachtelijk. Maar we moeten de rest relativeren. Anders is elke persoon op heel deze planeet schuldig. Sommige mensen weten ook niet hoe ze iemand moeten versieren, en dat doet hun gedrag soms agressief overkomen. Als je van bovenaf laat beslissen dat dat niet mag, zitten we allemaal vast."

Kevin Spacey

Hij verdedigt ook Kevin Spacey, die de laatste weken in opspraak kwam omdat hij jonge mannen zou hebben mishandeld. "Zo ver ik weet, was hij in dezelfde slaapkamer met een 14-jarige. Kevin was 26, ja, maar ik vraag me vooral af waar de ouders van die jongen waren. Ik vraag me ook af of die jongen niet perfect wist wat er kon gebeuren. Ik heb zo'n situatie nooit meegemaakt toen ik jong was, misschien omdat ik het niet opzocht? Ik wist wat er zou kunnen gebeuren als ik zulke dingen deed. Als je iemands slaapkamer binnenwandelt, moet je gewoon weten waar dat toe kan leiden... Daarom klinkt dat verhaal me nogal ongeloofwaardig in de oren. Het ziet ernaar uit dat Spacey onterecht wordt geviseerd."

Weinstein

Ook voor Harvey Weinstein heeft hij een paar vriendelijke woorden over. "Die vrouwen weten exact hoe de vork in de steel zit, maar ze lieten het gebeuren. Ze speelden het spelletje mee. Achteraf schaamden ze zich misschien, of vonden het het niet leuk. Dus dan hebben ze de zaken maar omgedraaid en beweerd dat ze niet mee wilden doen in de eerste plaats: 'Ik was aangevallen, ik schrok, ik werd de kamer in gesleurd... Maar als alles goed was gegaan, en het hen een carrière had opgeleverd, zouden ze er niet over praten. Ik haat verkrachting. Ik haat fysieke aanvallen. Ik haat misbruik. Maar in veel gevallen kijk je naar de omstandigheden en moet je concluderen dat de vrouwen gewoon teleurgesteld waren en daarom hun verhaal naar buiten brengen. Kijk eens naar de geschiedenis: bijna alle rocksterren gingen naar bed met hun groupies. Daar zaten ook veel minderjarigen tussen. Bijna iedereen maakte zich schuldig aan het slapen met minderjarigen. Vandaar dat ik vind dat we die hele zaak met een korrel zout moeten nemen."
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raymond Corremans

  Die Morrissey toch weer, het 14 jarige kind had maar moeten weten wat de volwassen Spacey met hem ging uitsteken, het kind is dus schuldig... Wat gaan we hier nu nog allemaal horen?

 • Gino Denil

  Het blijft grensoverschrijdend als je langs iemand bed moet passeren om een rol te krijgen of een stap in je carrière te zetten. En of je daar dan op ingegaan bent of niet doet er eigenlijk niet toe. Sommige prostituees hebben ook niet nee gezegd. Maar werden wel gedwongen door de omstandigheden waarin ze economisch of sociaal verkeren. Daarom zijn deze die van hen profiteren niet minder pooiers.

 • Bart De Groote

  Ben geen fan, heb mij zelfs aan meermaals gestoord aan zijn uitspraken, maar hier slaat hij echt wel de nagel op de kop. Wijze woorden! Het ganse #metoo verhaal is massahysterie geworden. Op de duur zou je als man best iedere keer dat je een vrouw benadert haar eerst een briefje laten tekenen dat ze hiermee akkoord was. Je weet anders nooit dat ze 10 jaar later je eens liggen wil hebben... Triestig!

 • Marc Vlecken

  Hij mag natuurlijk zijn mening hebben (waar ik het trouwens zeker niet mee eens ben). Maar het ware beter dat hij zou stoppen met zingen. Grootste zagevent ooit. Smaken verschillen natuurlijk, maar er zijn grenzen.

 • Geert Matthys

  Als ik geld en roem had vogelde ik erop los. Vrouwen zijn nu eenmaal indirecte aankoop.