Michiel Huisman heeft het druk: "Je moet het ijzer smeden als het heet is"

anp
Hollywood lijkt niet meer om Michiel Huisman heen te kunnen. Van de Nederlandse acteur staan dit jaar meerdere prominente films en series in de planning; zijn agenda is gevuld tot "ergens medio 2018". Echt vakantie heeft Huisman al lang niet meer gehad. "Maar ik wil het ijzer smeden als het heet is", vertelt hij lachend, vanaf een set in Zuid-Afrika. "Het is zo moeilijk om nee te zeggen tegen goede projecten."

Op dit moment draait hij het spionagedrama 'Red Sea Diving Resort', met onder anderen Chris Evans en Ben Kingsley. Daarna staat een nieuwe Netflix-serie 'The Haunting of Hill House' op de agenda. Vanaf morgen is hij ook te zien in de bioscoop in de bovennatuurlijke thriller '2:22' en tussendoor werkt hij ook nog eens aan het nieuwe seizoen van 'Game of Thrones'. Althans, dat denken we toch - hijzelf mag, net als de andere acteurs, niet zeggen of zijn personage Daario Naharis terugkeert.

"Het is nu tien jaar geleden dat ik mijn eerste Engelstalige rol speelde", blikt de 35-jarige ster terug. "Maar ik heb voor mijn gevoel nog geen dag gewerkt. Ik krijg steeds grotere rollen in steeds interessantere projecten. Ik ben zo blij met alles dat ik kan en mag doen op dit moment." Zijn gezin, actrice Tara Elders en 10-jarige dochter Hazel, reizen meestal met hem mee als hij voor langere periode op een set zit. "Anders zouden we elkaar soms echt maanden niet zien."

Opofferingen
De acteur is zich naar eigen zeggen 'heel bewust van de prijs die mensen in mijn omgeving betalen voor mijn carrière'. "We zouden vrienden en familie veel vaker willen zien. Maar voorlopig is het dat soort opofferingen nog steeds waard. Iedereen is ook heel begripvol, en Skype en Facetime zijn een manier om toch contact te houden met je naasten in Nederland."

Michiel Huisman als Daario Naharis, samen met Emilia Clarke (Daenerys Targaryen).
HBO Michiel Huisman als Daario Naharis, samen met Emilia Clarke (Daenerys Targaryen).

Huisman speelt in de thriller '2:22' een luchtverkeersleider van wie het leven ontspoort als hij er achter komt dat hij een gebeurtenis uit het verleden recht moet zetten om zijn grote liefde te redden. De Nederlander heeft in de film 'first credit': zijn naam staat als eerste op de posters en de aantiteling. "Het is zwaarder", erkent de acteur. "In 'Red Sea Diving Resort' heb ik een grote bijrol. Dan heb je op de set af en toe een vrije dag en kan je even bijkomen van de lange draaidagen. In '2:22' zit ik eigenlijk in elke scène. Dat is veel intenser."

Mensenlevens

Voor '2:22' mocht de acteur zich verdiepen in het leven van 'airtraffic controllers'. "Het is niet te onderschatten hoe belangrijk het werk is dat die mensen doen. Het is een van de meest stressvolle banen die er zijn; zij beslissen elk moment over duizenden andere mensenlevens." In Melbourne, waar een deel van de opnames plaatsvonden, mocht Huisman een verkeerstoren op een vliegveld bezoeken. "Het is tegelijkertijd voor die mensen ook gewoon hun werk. Ik dacht dat ze allemaal strak in het pak zouden zitten. Maar ze zaten daar ook gewoon in hun T-shirts en met slippers aan grapjes te maken. Je kan je moeilijk de hele tijd bewust zijn van die zware taak die op je schouders rust."