Ga naar de mobiele website
^ Top

Michael Moore: "Donald Trump is volop staatsgreep aan het plegen"

Oscarwinnaar Moore was één van de weinige waarnemers die kiesoverwinning van Donald Trump voorspelde

President Donald Trump en zijn adviseur Steve Bannon, oprichter van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart News. Bannon krijgt een vast zitje in de Nationale Veiligheidsraad. De stafchef en het hoofd van de inlichtingendiensten moesten plaats ruimen voor Bannon.
REUTERS President Donald Trump en zijn adviseur Steve Bannon, oprichter van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart News. Bannon krijgt een vast zitje in de Nationale Veiligheidsraad. De stafchef en het hoofd van de inlichtingendiensten moesten plaats ruimen voor Bannon.
Wars van alle peilingen durfde hij voorspellen dat niet Hillary Clinton maar Donald Trump de presidentsverkiezingen zou winnen. Toen iedereen tijdens de overgangsperiode nog meende dat de soep niet zo heet zou gegeten worden als ze wordt opgediend, waarschuwde hij dat Trump écht die grensmuur tegen Mexicaanse migranten zou bouwen en dat hij een moslimban zou invoeren. Nu stelt documentairemaker en politiek commentator Michael Moore onomwonden dat Donald Trump bezig is met een staatsgreep maar dat dit besef nog niet is doorgedrongen in de VS. Het ontslag van waarnemend justitieminister Sally Yates en Trumps boodschap aan de diplomaten die zijn moslimban aanvechten - "als het jullie niet zint, neem dan ontslag" - zijn op zijn minst aanleiding tot ongerustheid.

Moore was één van de weinige commentatoren die openlijk durfde voorspellen dat Donald Trump president zou worden. Nu waarschuwt hij dat de Amerikaanse staat wordt omvergeworpen door Trump en de mensen die hij heeft aangesteld om met hem te regeren.

"Als je jezelf nog altijd probeert te overtuigen dat er geen 21ste-eeuwse staatsgreep in de maak is, astublief, stop dan met dromen", schreef Moore op Twitter.

Hij voegde er een artikel uit The New York Times aan toe over de rol van zijn raadgever Steve Bannon. De voormalige baas van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart News kreeg een belangrijke rol in het veiligheidsbeleid, een rol die doorgaans wordt waargenomen door ervaren generaals. De extreme verordeningen van Trumps eerste week als president worden grotendeels toegeschreven aan Bannon.

Moores waarschuwing kwam ook kort nadat Trump waarnemend justitieminister Sally Yates de laan had uitgestuurd omdat ze vragen had gesteld bij de wettelijkheid van de moslimban en haar departement de opdracht had gegeven Trumps inreisverbod niet voor de rechter te verdedigen. Aanklager Dana Boente, door Trump aangewezen als Yates' vervanger, heeft meteen afstand genomen van het beleid van Yates en het ministerie de opdracht gegeven om "de wettige bevelen van onze president te verdedigen".

Als je jezelf nog altijd probeert te overtuigen dat er geen 21ste-eeuwse staatsgreep in de maak is, astublief, stop dan met dromen

Michael Moore
Filmmaker en Oscarwinnaar Michael Moore.
AFP Filmmaker en Oscarwinnaar Michael Moore.

"Proefballonnetje voor staatsgreep"

Enkele uren eerder had een ingenieur bij Google in een viraal gegane blogpost verklaard dat de moslimban moet gezien worden als "een proefballonnetje voor een staatsgreep". Yonatan Zunger wees naar een reeks gebeurtenissen, onder meer wat hij de "zuivering" van de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt.

Zunger meent dat de Trump-administratie volop bezig is de uitvoerende macht over te hevelen naar "een kleine kring van vertrouwelingen", en dat daarbij "alle controle door de federale bureaucratie, het Congres of de gerechtshoven van tafel wordt geveegd".

Zunger stelt dat alle ministeries worden gereorganiseerd of gezuiverd om dit te bereiken. Hij schrijft ook dat maatregelen zoals de moslimban en de reacties daarop een manier zijn om "de middelen te testen waarmee ze een ongekende macht kunnen verwerven".

Zungers post werd al 5.700 keer gedeeld. "Wat me vooral verontrust, is dat ik niet overspoeld word met verklaringen waarom ik het bij het verkeerde eind heb", tweette Zunger nadat zijn post viraal was gegaan.

Even later verscheen op Breitbart News een artikel over Zungers post. "Het zoveelste verontrustende feit is dat nergens in het artikel op Breitbart News over mijn 'Proefballon voor een staatsgreep' gesteld wordt dat het niet waar is", reageerde Zunger.

Tot slot geeft hij zijn landgenoten een simpel advies: "Wat je kan doen: schrijf elke dag neer wat er in het nieuws is. Zo'n notitieboekje helpt je dingen te herinneren, trends te zien en psychologische manipulatie te vermijden".

(((Yonatan Zunger))) on Twitter
Meer over


Meld een bug