Metalgroep of geheime carrière in Japan: van deze beroemdheden wist je niet dat ze ook zingen

Al deze sterren houden er ook een muzikale carrière op na.
internet Al deze sterren houden er ook een muzikale carrière op na.
‘Schoenmaker blijf bij je leest’, luidt het gezegde. Maar Bruce Willis, die vorig weekend het podium van een jazzclub beklom, dacht daar duidelijk anders over. Ook deze twintig acteurs en actrices proberen het - met wisselend succes - te maken in de muziekwereld. 

1. Zooey Deschanel

‘New Girl’-actrice Zooey Deschanel (39) vormt sinds 2006 samen met M. Ward het folk-rock-duo She & Him. Zooey zingt en speelt piano en ukulele. In 2008 bracht het duo haar eerste album uit, ‘Volume One’, dat op opvallend positieve commentaren werd onthaald. Ondertussen heeft She & Him vijf extra albums uitgebracht, waaronder twee kerstalbums. Deschanel kreeg ook een Grammy Award voor ‘Beste nummer dat geschreven werd voor visuele media’ voor ‘So Long’ dat ze schreef voor de soundtrack van ‘Winnie the Pooh’. 

2. Zoë Kravitz

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus begon ook Lenny Kravitz’ dochter, Zoë, aan een zangcarrière. Zoë (30), die voornamelijk bekend is als actrice (‘Big Little Lies’, ‘Mad Max’) brengt onder de naam Lolawolf R&B en electropop uit. “Als ik acteer, ben ik aan het werk. Het is een job. Ik moet op bepaalde momenten op verschillende plaatsen zijn. Lolawolf is dan wat ik kies te doen in mijn vrije tijd.” De groep bracht één album en twee EP’s uit. De laatste single dateert van 2017.

3. Taylor Momsen

Taylor Momsen (25) speelde jarenlang de poeslieve Jenny in ‘Gossip Girl', maar verliet de serie in 2012 om fulltime frontvrouw van de rockgroep The Pretty Reckless te worden. Met zwart omrande ogen en gescheurde kledij leek ze in niets op haar personage. “Acteren is gemakkelijk”, vertelde ze in 2010 aan Parade. “Ik deed het al zo lang en ik vind het erg fijn. Maar je speelt een personage in plaats van jezelf. Muziek is meer persoonlijk want je schrijft het zelf en je bent bij elke stap betrokken.”

4. Scarlett Johansson

Scarlett Johansson blijkt een grote fan te zijn van Tom Waits. Haar debuutalbum, ‘Anywhere I Lay My Head’ uit 2008, bevatte dan ook 10 covers van Waits en slechts één origineel nummer. In 2009 volgde ‘Break Up’, een samenwerking met Pete Yorn. Het album was geïnspireerd op de duetten tussen Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot. In 2015 vormde ze samen met Este Haim, Holly Miranda, Kendra Morris en Julia Haltigan de groep The Singles. Ze brachten single ‘Candy’ uit. “Het idee was om geweldige pop/dansmuziek te schrijven, die door meisjes geschreven en gebracht wordt. Ik houd van Grimes. Ik houd van The Bangles. Ik houd van The Go-Go’s. Ik wilde dat het zoals die groepen zou klinken: extreem poppy, maar toch wat ironisch, alsof je de mop begrijpt.”

5. Ryan Gosling

Ryan Gosling (38) oefende zijn zangstem al toen hij als kind in The Mickey Mouse Club zat met Britney Spears en Christina Aguilera, maar in 2009 bracht hij samen met zijn vriend Zach Shields onder de naam Dead Man’s Bones een album uit. Ze wilden eerst een soort eng muziektheater maken, maar dat mondde dan uit in een album waarvoor ze samenwerkten met het Silverlake Conservatory Children’s Choir. 

6. Naomi Campbell

Zelfs supermodel Naomi Campbell (48) heeft het ooit eens geprobeerd als zangeres. In 1994 bracht ze haar eerste en enige R&B/pop-album uit: ‘Baby Woman’. Helaas werd het een flop, en behaalde het nooit meer dan de 75ste plaats in de Britse hitlijsten. Verbazingwekkend genoeg verkocht ‘Baby Woman’ wél erg goed in Japan. 

7. Robert Downey Jr.

Ook ‘Iron Man’-acteur Robert Downey Jr. (54) kon niet aan de lokroep van de muziek weerstaan. In 2004 bracht hij zijn debuutalbum, ‘The Futurist’, uit. Hij vertelde daarover aan The New York Times: “Ik had twijfels om die acteur te zijn die een album uitbrengt. Maar na jarenlang nummers te schrijven, werd het steeds echter.”

8. Lucy Hale

Lucy Hale (29) was al bezig met zingen, nog voordat ze aan acteren dacht. In 2003 belandde ze namelijk in de top vijf van de zangwedstrijd ‘American Juniors’. In 2014 was haar acteercarrière in volle bloei, maar de ‘Pretty Little Liars’-actrice koos er toch voor om een country-album uit te brengen: ‘Road Between’. “Ik ben de muziek”, vertelde ze. “Het zijn mijn verhalen. Ik verstop me nergens achter. Bij het acteren zie je Lucy niet, maar een personage.”

9. Kevin Bacon

Kevin Bacon (60) houdt het in de familie. Samen met zijn broer Michael vormt hij de groep The Bacon Brothers. Sinds hun begin in 1995 brachten ze al zeven albums uit. Ze verschenen ook in verschillende radio- en televisieprogramma’s en gingen op tournee in Noord-Amerika en Europa. Fijn weetje: het eerste album van de broers heette ‘Forosoco’, wat verwees naar het muziekgenre: folk, rock, soul en country. 

10. Juliette Lewis

De 45-jarige Juliette Lewis is al lang met muziek bezig. Van 2003 tot 2009 vormde ze de rockgroep Juliette Lewis and the Licks, maar daarna richtte de ‘Natural Born Killers’-actrice de groep The New Romantiques op. Een bewuste keuze, vertelde ze aan NME. “Dit album klinkt zo anders dan wat ik tot nu toe gedaan heb, en het omvat zoveel flarden van mijn emotionele leven en mijn stem, dat ik een compleet nieuwe naam nodig had. ‘Terra Incognita’ (de naam van het eerste album van The New Romantiques, red.) betekent onbekend terrein - en dat is waar ik muzikaal naartoe wilde. De gitaren zijn wilder. De beat is donker en diep en laat heel wat contrasten toe.”

11. Jamie Foxx

Dat muziek hem in het bloed zit, beweest Jamie Foxx (51) al door een Oscar te winnen voor zijn rol in ‘Ray’ (over muzikale legende Ray Charles, red.). Maar ook zonder te acteren breekt hij muzikaal potten. Hij bracht al vier R&B-albums uit en was ook te horen op Kanye West’s monsterhit ‘Gold Digger’. Succes heeft hij in ieder geval, want Foxx werd zowel in 2006 (voor het nummer ‘Creepin’), 2007 (voor beste R&B-duo met Mary J. Blige in ‘Love Changes’, beste rap/zang-duo met Ludacris in ‘Unpredictable’ en beste R&B-album voor ‘Unpredictable’) en 2010 (voor beste hedendaagse R&B-album voor ‘Intuition’) voor een Grammy Award genomineerd. 

12. Jeff Bridges

In 2000 bracht Jeff ‘The Dude’ Bridges zijn eerste album uit: ‘Be Here Soon’. Zijn tweede plaat, die hij simpelweg ‘Jeff Bridges’ noemde, liet elf jaar op zich wachten, maar hij kreeg daarvoor wel een platencontract bij het befaamde Blue Note Records. In 2015 bracht hij zijn derde solo-album ‘Sleeping Tapes’ uit. De opbrengsten daarvan gingen rechtstreeks naar zijn goede doel, No Kid Hungry. 

13. Jada Pinkett-Smith

In de categorie ‘dat is onverwacht’: Jada Pinkett-Smith (47) zit in een metalgroep. De actrice is zangeres van metalband Wicked Wisdom, en haar bekende naam heeft het haar niet altijd gemakkelijk gemaakt in het muziekwereldje. “Toen ik metalmuziek begon te maken, werd ik uitgelachen”, vertelde ze aan Metro UK. “Ik kreeg doodsbedreigingen toen ik op Ozzfest mocht spelen, maar ik beet door. Op het einde gingen mensen erin mee. Ik heb heel veel geleerd van mijn carrière in metal. Heel wat van mijn succes is te danken aan niet bang zijn.”

14. Jack Black

Voordat hij bekend werd als acteur, maakte Jack Black (49) deel uit van het komische rockduo Tenacious D, die over-the-top, theatrale rockmuziek maakten. De groep bracht al vier studio-albums uit én een live-album. De groep was zo succesvol dat het duo een eigen film kreeg: ‘Tenacious D in The Pick of Destiny’. De film werd helaas slecht ontvangen, maar de bijbehorende tournee verkocht wel verschillende zalen uit. 

15. Hugh Laurie

Acteur Hugh Laurie (59) is vooral bekend als de stuurse dokter House uit de gelijknamige tv-serie, maar hij is ook een echte bluesmuzikant. Hij bracht twee albums uit - ‘Let Them Talk’ (2011) en ‘Didn’t It Rain’ (2013) en speelde op het prestigieuze North Sea Jazz Festival. 

16. Emmy Rossum

In 2004 speelde Emmy Rossum operaster Christine Daaé in de film ‘The Phantom of the Opera’. De kritieken waren zo lovend, dat ze enkele aanbiedingen kreeg om opera-albums op te nemen, maar ze weigerde. Ze ging echter wel voor een zangcarrière en lanceerde twee popalbums: ‘Inside Out’ (2007) en ‘Sentimental Journey’ (2013). “Ik was geïnspireerd om dit album te maken, omdat ik zo gefrustreerd ben als ik naar de radio luister”, zei Rossum daarover. “Er is zo weinig emotionele eerlijkheid.”

17. Alyssa Milano

Geen muziekcarrière in de Westerse landen voor Alyssa Milano (46). De ‘Charmed’-actrice bracht eind jaren 80 vier albums uit bij een Japanse platenmaatschappij. Elke plaat werd een enorme hit. Ze vertelde aan de L.A. TImes dat ze haar muziek niet in de Verenigde Staten wou uitbrengen omdat ze niet uitgelachen wou worden. “Heel wat acteurs die hier albums uitbrengen, worden uitgelachen. Ik ben niet geïnteresseerd om het hier ook te proberen. Ik breng mijn muziek liever ergens uit waar het geapprecieerd wordt, dan waar ik uitgelachen word.”

18. Jackie Chan 

Ook actieheld Jackie Chan (65) maakt regelmatig een uitstapje naar de muziekwereld. In de jaren 80 begon hij de themaliedjes van zijn eigen films in te zingen, en dat bleek erg succesvol. Sindsdien bracht hij 20 albums uit en zong hij meer dan 100 liedjes in 5 talen in: Engels, Japans, Kantonees, Mandarijns en Taiwanees. In 1984 won hij in Japan een award voor ‘Beste buitenlandse zanger’. 

19. Jared Leto

Oscarwinnaar Jared Leto (47) richtte in 1998 samen met zijn broer Shannon de groep Thirty Seconds to Mars op. Hun alternatieve rockmuziek bleek wereldwijd ontzettend populair, en de groep bracht al vijf albums uit. De keuze tussen musiceren en acteren is voor Leto dan ook snel gemaakt, zegt Leto: “Het zou veel gemakkelijker zijn om film achter te laten dan muziek. Muziek is erg persoonlijk - mijn broer en ik hebben deze reis en deze droom bijna ons hele leven lang gedeeld. We spelen de grootste en meest ambitieuze tour van ons leven. Toen we gisteren voor 15.000 man op het podium stonden, keek ik naar mijn broer, verbaasd over wat ons overkomt. Dit is een ongelooflijke droom.”

20. Christopher Lee

Christopher Lee overleed in 2015 op 93-jarige leeftijd, maar de Britse acteur bouwde tijdens zijn leven een serieuze muzikale carrière uit. Niet alleen nam hij enkele operanummers op, maar hij is vooral bekend voor zijn metalmuziek. In 2010 bracht hij het album ‘Charlemagne: By the Sword and the Cross' uit, in 2013 - op zijn 91ste verjaardag - volgde dan zijn tweede heavy metalplaat: ‘Charlemagne: The Omens of Death’. Op 2010 kreeg hij de prijs ‘Spirit of Metal’ op de Metal Hammer Golden Gods Awards. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Desire VD Goede

    John Travolta ontbreekt in die lijst.