Matt Smith stopt met 'Doctor Who'

GETTY
De legendarische Britse sciencefictionreeks 'Doctor Who' is andermaal op een keerpunt aanbeland. Acteur Matt Smith verlaat binnenkort de reeks, kondigde de Britse televisiezender BBC dit weekend aan. Fans mogen zich dus verwachten aan een nieuwe regeneratie van The Doctor.

'Doctor Who' draait rond de laatste overlevende van het eeuwenoude buitenaardse ras van de Time Lords. Met behulp van zijn ruimteschip Tardis kan hij door tijd en ruimte reizen.

Om de zoveel jaar regenereert The Doctor in een nieuw personage. In 2010 nam Matt Smith de fakkel over van David Tennant. Zijn vlinderdas werd zijn kenmerk en hij introduceerde ook een bijzondere culinaire combinatie: fish sticks met custard.

Vijftigste verjaardag
De Doctor reist zelden alleen en dat was niet anders bij nummer elf. Aan zijn zijde maakten onder meer Karen Gillan (Amy Pond), Arthur Darvill (Rory Williams) en Jenna-Louise Coleman (Clara Oswald) hun opwachting.

Smith is voor het laatst als Time Lord te zien in de kerstspecial van 2013. Deze uitzending valt ook samen met de vijftigste verjaardag van de reeks. Wie hem opvolgt, blijft voorlopig nog een groot raadsel. 'Doctor Who' ging in 1963 van start en verwierf over de jaren heen een cultstatus. Het is ook de langstlopende SF-serie ooit.