Marion Cotillard bekroond voor rol in 'Deux jours, une nuit'

Marion Cotillard en de gebroeders Dardenne, regissuers van 'Deux jours, une nuit'.
AP Marion Cotillard en de gebroeders Dardenne, regissuers van 'Deux jours, une nuit'.
De Franse actrice Marion Cotillard is op de 27e editie van het gala van de European Film Awards van de European Film Academy (EFA) in Riga verkozen tot Europese actrice van het jaar voor haar rol in de film 'Deux jours, une nuit' van de broers Dardenne. De actrice was niet aanwezig omdat ze ziek is.

De Franse actrice Delphine Tomson nam de prijs van Cotillard in haar plaats in ontvangst. Ze bedankte de regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne.

'Deux jours, une nuit' vertelt het verhaal van Sandra, die slechts één weekend heeft om haar collega's ervan te overtuigen om hun premie te weigeren zodat zij haar werk kan behouden.

'Ida' beste film
De broers Dardenne waren ook genomineerd in de categorieën beste scenarist en voor de publieksprijs, maar gingen in beide gevallen met lege handen naar huis. Het goud was twee keer voor de film 'Ida' van Pawel Pawlikowski en Rebecca Lenkiewicz. De prent, een Pools-Deense coproductie kreeg zaterdag tijdens de ceremonie een waterval van prijzen, waaronder die van Europese film van het jaar en Europese regisseur van het jaar.

'Ida' vertelt het verhaal van Anna, die opgegroeid is in een klooster en op zoek gaat naar haar enige nog levende familielid, haar tante. Daarbij ontdekt ze een duister familiegeheim dat dateert van de tijd van de nazi's. De film speelt zich af in het Polen van de jaren zestig.