Marijn Devalck: "Acteurs niet rijk geworden van FC De Kampioenen"

Marijn Devalck en Niels de Stadsbader op de set van FC De Kampioenen.
Photo News Marijn Devalck en Niels de Stadsbader op de set van FC De Kampioenen.
Acteur Marijn Devalck is ondanks zijn jarenlange dienst als Boma in FC De Kampioenen niet rijk geworden. Ondanks de bioscoopfilm die eraan komt, de talloze herhalingen van de serie op de openbare omroep en de verkoop van heel wat merchandising, zijn de acteurs van de succesreeks hier niet rijk van geworden.

Marijn Devalck klaagt vandaag in de krant Het Nieuwsblad: "De VRT heeft me betaald voor mijn acteerprestaties, maar voor de talloze herhalingen hebben we erg weinig geld gekregen. Dit komt doordat de voltallige crew ooit een contract heeft getekend waarin de acteurs hun rechten hebben afgestaan. Wie weigerde hier akkoord mee te gaan, kon vertrekken. In de beginjaren stonden we daar niet bij stil, maar toen de VRT met de herhalingen begon, zijn we eens met de directie en de acteurs rond de tafel gaan zitten. Zo hebben we de rechten terug gekregen en zo verdiende elke acteur 250 euro aan elke herhaling, in ruil voor een exclusiviteitcontract met de VRT."

"Toen de tv-reeks echter voorgoed stopte, zijn we de rechten opnieuw kwijt geraakt. Dus nu zijn de Kampioenen nog altijd op tv te zien, maar ik en mijn collega's verdienen hier niets aan. Dat is niet eerlijk van de VRT. Ook voor de merchandising, de strips en de dvd's krijgen we haast geen cent, want de winst wordt verdeeld onder alle acteurs, de VRT en het bedrijf dat de merchandising maakt", besluit Devalck.

De VRT reageert op het relaas van Devalck dat de openbare omroep geen fouten heeft gemaakt en zich aan zijn woord heeft gehouden.