Maakt Kanye West enige kans als presidentskandidaat VS? Deadline in aantal cruciale staten is al verstreken

Rapper Kanye West heeft op Twitter aangekondigd dat hij kandidaat is voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar.
REUTERS Rapper Kanye West heeft op Twitter aangekondigd dat hij kandidaat is voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar.
Rapper Kanye West heeft op Twitter aangekondigd dat hij kandidaat is voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar. Het is niet de eerste keer dat hij die ambitie kenbaar maakt, al leek hij eerder te mikken op de verkiezingen van 2024. Maar in zijn tweet gebruikt hij nu de hashtag #2020VISION. De kans dat hij het haalt, wordt echter miniem geacht. 

"We moeten nu de belofte van Amerika waarmaken door God te vertrouwen, onze visie te verenigen en aan onze toekomst te bouwen", klonk het niet toevallig op Independence Day.

West is populair, niet alleen met zijn muziek maar bijvoorbeeld ook met zijn kledinglijn. Of zijn politieke ambities even succesvol zullen zijn, valt te betwijfelen. Op Twitter wordt alvast erg lacherig gedaan over zijn aankondiging. Met uitzondering van onder andere Tesla-topman Elon Musk, die zegt "hem volledig te steunen". Ook de vrouw van de rapper, realityster Kim Kardashian West, uitte meteen haar steun.

Of West zijn kandidatuur serieus meent, is niet duidelijk. De Amerikaanse presidentsverkiezingen vinden al binnen vier maanden plaats, en de deadline voor onafhankelijke kandidaten is in veel staten nog niet verstreken. Toch is dat in een aantal cruciale staten wel al het geval: zo is het in Texas, de tweede grootste staat van de VS, al sinds 11 mei niet meer mogelijk voor onafhankelijke kandidaten om zich in te schrijven. Ook in New York, de derde grootste staat, is de deadline sinds 26 mei verstreken, en in Florida is de deadline al over tien dagen. 

De presidentsverkiezingen winnen zonder die drie grote staten, is in theorie wel mogelijk, maar dat betekent dat West het elders wel bijzonder goed zou moeten doen. De 43-jarige heeft vooralsnog ook de federale kiesraad niet benaderd om zich daadwerkelijk in te schrijven. Bovendien lijkt het erg moeilijk in vier maanden alle voorbereidingen voor deelname te kunnen treffen.

Toch zou een kandidatuur van West grote invloed kunnen hebben op de verkiezingen, ook al zou hij niet in elke staat meedoen. West zou namelijk gemakkelijk heel wat stemmen kunnen afsnoepen van andere kandidaten. Vraag is dan wie daar het meeste van zou profiteren: zou hij stemmen binnenhalen van jongeren die anders in de meerderheid voor Democraat Joe Biden zouden stemmen? Op die manier zou hij president Donald Trump een grote dienst kunnen bewijzen. 

In het verleden toonde West zich nog een uitgesproken fan van Trump. West en zijn echtgenote hebben herhaaldelijk met Trump samengewerkt, onder meer voor de vrijlating van gevangenen.