Liefdesbrieven Toon Hermans ontdekt

anp
In zijn geboortestad Sittard zijn brieven opgedoken die Toon Hermans halverwege de vorige eeuw schreef aan zekere Lies. Toon had warme belangstelling voor de vrouw (het was de tijd voordat hij zijn grote liefde en echtgenote Rietje leerde kennen), maar had zware concurrentie bij haar.

De acht of negen brieven van de artiest maakten deel uit van een pakket van maar liefst zeshonderd liefdesbrieven aan de Sittardse schone, geschreven door in totaal 46 mannen. Van hen was Toon Hermans er dus één, aldus de Sittardse stadsarchivaris Peer Boselie. Het pakket werd enige tijd geleden aangetroffen bij een opkoper, in een oude koffer.

De in 2000 gestorven publiekslieveling had uiteindelijk geen kans bij Lies, net als zoveel van de andere belangstellenden. Volgens de stadsarchivaris liet de vrouw haar aanbidders meestal niet te dichtbij komen en merk je in veel van de epistels dan ook nogal wat frustratie. Ook uit die van Toon, die haar tevergeefs uitnodigde voor zijn optredens. De artiest hoopte nog wel dat er ''gevredeskust'' zou worden, staat er in één van de brieven te lezen, maar moest de amoureuze moed ten slotte opgeven.

Lies trouwde later ''met een notaris of een advocaat'' en overleed volgens Boselie in 1984. De zeshonderd liefdesbrieven en driehonderd andere brieven uit de koffer geven volgens hem een mooi tijdsbeeld van de periode 1940-1952, aldus de stadsarchivaris. Het is de bedoeling dat een onderzoeker ermee aan de slag gaat.