Levensgevaarlijk of niet: geen stunt is Tom Cruise te veel

© 2016 PARAMOUNT PICTURES.
Tom Cruise (54) staat bekend als een maniakale controlefreak die volledig in de ban is van Scientology. Dat is nogal ergerlijk in het dagelijks leven - vooral voor zijn naaste omgeving - maar is op de set van zijn films wél een absolute zegen. Zo staat Cruise er nog steeds op om al zijn stunts zelf te doen. Ook voor zijn jongste film 'Jack Reacher: Never Go Back' ging hij tot het uiterste voor dat ene perfecte shot. En dat levert elke keer spectaculaire films op. Dit zijn z'n vijf strafste wapenfeiten, met commentaar van Cruise zelf.

Voor een onderwaterscène in 'Mission Impossible: Rogue Nation' uit 2015, het vijfde deel van de 'MI'-reeks, wordt er een hele tijd onder water gefilmd - 6,5 minuten lang. Onmogelijk, denk je spontaan. Maar Cruise deed de hele scène zelf. "Ik heb speciaal getraind met vrijduikers die het gewoon zijn om op ingehouden adem te duiken. Je moet wel een pijngrens voorbij. Maar eens je je lichaam zo onder controle krijgt, lukt het perfect. Mijn hartslag is sowieso al erg laag, waardoor mijn lichaam maar weinig zuurstof nodig heeft. Het gekke was dat ik na het draaien van die film merkte dat ik heel weinig zuurstof bleef opnemen. Soms deed ik een hele uitleg en dacht ik: tiens, ik ben gestopt met ademen. Dat was vies. Ik heb die controle echt weer moeten leren lossen. Mijn natuurlijke ademhaling moest weer op gang komen."

Het is onderzocht, en bij 77 procent van de bioscoopbezoekers brak het angstzweet uit toen ze deze scène uit 'Mission Impossible: Ghost Protocol' (2011) bekeken. Acht dagen lang hing Cruise aan de Burj Khalifa in Dubai - met 829,84 meter het hoogste gebouw ter wereld. Gewoon om zéker te zijn dat ze de beste beelden konden schieten. De acteur hing weliswaar vast met een harnas, maar volgens de crew was het onwaarschijnlijk welke rust Cruise uitstraalde terwijl hij op duizelingwekkende hoogte langs de wolkenkrabber op en neer kroop, gleed en rende. "De verzekeringsmaatschappij vond het absoluut niet kunnen dat ik deze stunt zelf deed. Ik heb ze dan maar ontslagen", grijnsde Cruise.

De openingsscène van 'Mission Impossible II' uit 2000 werd gefilmd in Utah, aan Dead Horse Point. Schijnbaar zonder enige bescherming hangt Cruise aan de rotsen. In werkelijkheid had hij wel een veiligheidsharnas aan, dat nadien met Photoshop werd weggewerkt. Maar een veiligheidsnet voor het geval hij tóch viel? Nee, dat was er niet.

rv Youtube
AP
Photo News

Top Gun
Tom Cruise liet ten tijde van 'Top Gun' (1986) in zijn contract zetten dat hij zelf minstens drie keer met een F-14 mocht vliegen - anders deed hij niet mee. Speciaal daarvoor werd hij getraind. "Ik zat met één van de piloten in de cockpit", herinnert Cruise zich. "Het wennen aan de G-kracht in zo'n toestel is geen makkie. Je wordt gewoon misselijk. Op een gegeven moment grijp ik naast mij voor een kotszakje. En net wanneer ik mijn hoofd naar beneden doe, trekt die vent keihard op - secondenlang. Ik kreeg mijn hoofd niet meer recht. Ik heb ontzettend lang met mijn hoofd tegen de grond geplakt, met mijn neus in mijn eigen braaksel."

Je gelooft het amper als je de beelden ziet. Maar het is wel degelijk Tom Cruise die zich liet vastketenen aan een Airbus om de meest spectaculaire scène uit 'Mission Impossible: Rogue Nation' te filmen. Cruise omschrijft de scène zelfs als zijn "meest gevaarlijke ooit". Hij belde met de bouwers van de Airbus A400 om te weten hoe ze een camera konden vastmaken aan het toestel zonder dat hij zou loskomen als het vliegtuig opsteeg. Om het juiste shot te krijgen, moest de camera vlak voor hem vastgemaakt worden. De kans dat die zou losscheuren en in zijn gezicht terechtkomen was vrij reëel. "Al was ik meer bezorgd om vogels en rondvliegende steentjes", zei Cruise achteraf. "Eén steentje raakte mijn vest. Als het tegen mijn hoofd was beland, dan had het een gat geslagen waar ik niet goed van was geweest."

Photo News
GPN

Eén keer raakte hij gewond

Ook al doet Cruise de meeste actiescènes zelf, normaal loopt alles goed af tijdens het filmen. Maar op de set van de eerste 'Jack Reacher'-film uit 2012 ging het mis. "Ik moest iemand in z'n ballen schoppen en verstuikte mijn voet", lacht Cruise. "Om zoiets te filmen, draagt je tegenspeler een lederen riem om zijn edele delen te beschermen. Ik moest de scène verschillende keren opnieuw doen. En na de vijftigste keer zag mijn voet helemaal blauw en opgezwollen van het schoppen. Het is te belachelijk voor woorden. Ik waag mijn leven en dan raak ik gewond omdat ik iemand in zijn kloten sjot."