Lego-beeld André Hazes al na zes dagen onthoofd

Ter ere van André Hazes, die 69 jaar zou zijn geworden, werd vorige week een levensgrote Lego-versie van de zanger op de Dam in Amsterdam geplaatst.
ANP Ter ere van André Hazes, die 69 jaar zou zijn geworden, werd vorige week een levensgrote Lego-versie van de zanger op de Dam in Amsterdam geplaatst.
Het levensgrote Lego-beeld van André Hazes dat sinds vorige week op de Dam in Amsterdam stond, is na zes dagen al vernield. Dat meldt AT5. Kunstenaar Streetart Frankey plaatste het kunstwerk op de dag dat de overleden volkszanger 69 jaar zou zijn geworden. “Wat een slecht nieuws om de week mee te beginnen.”

Op foto's is te zien hoe het hoofd en de hoed van het Hazes-beeld op de grond ligt - het hoofd is in tweeën gebroken. Op een filmpje is te zien hoe passanten proberen het beeld afgelopen nacht op te knappen, maar vanochtend lagen het hoofd en de hoed toch weer naast het beeld. Het is niet duidelijk of de schade gerepareerd kan worden.

Het beeld werd vorige week geplaatst door kunstenaar Frankey, die het beeld maakte in opdracht van de Amsterdamse ondernemersvereniging. Hij beeldde de volkszanger af in geel-zwart met zijn kenmerkende zwarte pak, zonnebril, hoed en microfoon. De Lego-versie van de zanger zit op een van de betonblokken op het plein, die aanslagen met voertuigen moeten voorkomen. Hazes geldt volgens Frankey ‘als een icoon voor Amsterdammers en is in deze speelgoedversie herkenbaar voor mensen van over de hele wereld’.

Slecht nieuws

Frankey werd vanochtend echter wakker van berichtjes van vrienden die hem vertelden dat zijn beeld in stukken ligt. “Wat een slecht nieuws om de week mee te beginnen”, reageert hij bij onze collega’s van AD. “Ik kan me haast niet voorstellen die iemand hem echt kapot wilde maken. Waarom zou je Hazes niet op de Dam willen hebben? Ik ga ervan uit dat iemand het beeld mee naar huis wilde nemen en met veel kracht aan het hoofd heeft getrokken. Dan is de nek het zwakste punt."

De kunstenaar hoopt dat de vandaal zelf het beeld weer opknapt. “Anders ga ik met de winkeliersvereniging in gesprek wat we kunnen doen. Ik haal in principe nooit iets weg. Streetart blijft, wordt meegenomen of vernield, maar dit is geen fraai gezicht.”  

Frankey zei bij de onthulling vorige week dat juist nu het zo rustig is vanwege de coronamaatregelen, het een goed moment was voor het beeld. “Een iconisch Amsterdams standbeeld, dat niet vertrekt na vier uur werken, zoals de levende standbeelden die er staan, maar rustig op z’n legosteen blijft zitten en de stad aanschouwt.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Leonard Walpot

    Geen camera's op de dam in Amsterdam??

  • Natasha Willems

    Tja, het is niet dat Andre altijd zo lief was. Snap niet waarom hij dit beeld zou moeten krijgen, maar anderzijds is vernielen ook kinderachtig.

  • Frank Vermeesch

    tjonge, tjonge wat zijn ze goed in het vernielen van beelden, had die misschien ook iets te maken met Congo? of was de hoed te zwart?