Lady Gaga houdt lange speech over psychische problemen: “Ik kreeg black-outs en staarde minutenlang voor me uit”

Lady Gaga in ‘A Star Is Born’
Photo News Lady Gaga in ‘A Star Is Born’
Lady Gaga pleit voor betere geestelijke gezondheidszorg voor mensen die in de entertainmentsector werken. De zangeres ijverde daarvoor tijdens een awarduitreiking van vakbond SAG-AFTRA in Hollywood, meldt Variety. Daar zei ze ook dat ze een dergelijk initiatief voor vakbondsleden graag financieel zou willen ondersteunen.

Gaga kampte zelf meerdere malen met depressies en posttraumatische stoornissen. "Ik wou dat er een systeem was dat mij had kunnen beschermen en begeleiden, een systeem om mij in staat te stellen om nee te zeggen tegen dingen waarvan ik dacht dat ik ze moest doen. Een systeem dat mij in staat had gesteld om weg te blijven uit giftige werkomgevingen of om te werken met dubieuze mensen. Er waren dagen dat ik worstelde en niet naar mijn werk kon. Ik wil dat niet opnieuw meemaken en voorkomen dat andere artiesten dit overkomt."

Lady Gaga ging tijdens haar speech van bijna 25 minuten uitgebreid in op de mentale crisis die haar ertoe bracht om professionele hulp te zoeken. "Ik begon te merken dat ik een black-out kreeg en minutenlang voor me uit staarde. Ik zag flitsen van dingen waar ik door werd gekweld en die ik had weggestopt in mijn hoofd om mezelf te beschermen. Dat bleken symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te zijn en ik miste professionals om me heen." Ze legde uit dat deze mentale klachten uiteindelijk leidden tot fysieke, chronische pijn, paniekaanvallen en suïcidale gedachten. "Een lange lijst, maar die lijst heeft mijn leven veranderd en niet ten goede." Gaga heeft fibromyalgie, een chronische ziekte die pijn in het spier- en bindweefsel veroorzaakt. Het ontstaan van de aandoening wordt onder meer aan stress gelinkt.

Ze had eerder hulp moeten zoeken, concludeerde ze. "Ik vertel dit omdat het voor mij te laat was. Ik had eerder geestelijke gezondheidszorg nodig. Iemand die de duisternis waar ik mee worstelde kon zien.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stef Serpieters

    Één hart onder de riem dat Lady Gaga zo open is over de mentale crisis die ze heeft meegemaakt.

  • Brianna Dams

    En op school werd ik gepest.