Kritiek op U2 na tweet over abortusreferendum

U2 in concert.
EPA U2 in concert.
Een tweet waarin band U2 inwoners van Ierland opriep om te stemmen voor verruiming van de abortuswetgeving in het land, heeft voor veel kritiek gezorgd onder conservatieve fans.

Een flink aantal volgers verklaarde het politieke standpunt van de Ierse band niet los te kunnen zien van hun muziek, en daar dan ook niet meer naar te luisteren. Een enkeling liet zelfs weten alle oude cd's van Bono en zijn band weg te hebben gegooid. Sommige fans vonden de uiting niet rijmen met statements van de bandleden waarin ze aangeven op te komen voor de kwetsbaren in de samenleving.

Heet hangijzer

Abortus is een heet hangijzer in het overwegend katholieke Ierland. Pas sinds 2013 is een compleet verbod op het beëindigen van een zwangerschap van de baan, sindsdien mag abortus plaatsvinden als het leven van de moeder in gevaar is. Op 25 mei mogen Ieren stemmen op het intrekken van het achtste amendement, waarin staat dat een foetus evenveel recht heeft op leven als de moeder. Abortus is vanwege die bepaling praktisch onmogelijk.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Er is maar 1 probleem daar en dat is de kerk. Godsdiensten zorgen overal voor problemen en oorlogen.

 • John Ulmer

  Waar is de tijd dat U2 nog muziek maakte ipv zich bezig te houden met politiek?

 • Vic Smeets

  Dat daar in 2018 nog een discussie over bestaat....er worden landen voor minder achterlijk genoemd....

 • Marc Krol

  U2 bandleden 100 % gelijk