Kanye West choqueert in live-interview: "400 jaar slavernij, was dat geen keuze?"

Kanye West
REUTERS Kanye West
De Amerikaanse rapper Kanye West heeft dinsdag opnieuw voor controverse gezorgd nadat hij in een bizar interview met showbizzsite TMZ slavernij omschreef als "een keuze".

"Als je hoort over vierhonderd jaar slavernij. Vierhonderd jaar lang? Dat klinkt als een keuze", zei de zwarte rapper tijdens het interview waarvan de video werd gepost op de website. 

TMZ-medewerker Van Lathan reageerde woedend op Kanye's uitlatingen en repliceerde dat hij "teleurgesteld" en "geschokt" was. "De rest van de maatschappij moet omgaan met de marginalisatie die het gevolg is van vierhonderd jaar slavernij van ons volk, waarvan jij nu zegt dat het een keuze was." Begin zestiende eeuw werden miljoenen Afrikanen naar de VS verscheept als slaven. Pas eind negentiende eeuw werd de praktijk afgeschaft.

Het is niet de eerste keer dat de echtgenoot van Kim Kardashian voor commotie zorgt. De afgelopen weken toonde Kanye zich een prominente supporter van de Amerikaanse president Donald Trump, die in het verleden al beschuldigd werd van racisme. "Ik hou van Trump", zei West dinsdag ook tijdens het interview. "Trump is een van de favoriete personen van de rap."

Nadat zijn uitlatingen voor flink wat kritiek hadden gezorgd op sociale media, verdedigde de rapper zichzelf op Twitter. "Om mezelf te verduidelijken. Natuurlijk weet ik dat de slaven niet uit vrije wil werden geketend en op een boot gezet", schreef hij. "Mijn punt is dat we slaven bleven ondanks het feit dat we in de meerderheid waren. Dat betekent dat we geestelijk tot slaaf waren gemaakt."
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Van Holsbeeck

  't is ni voor niks de zwarten Trump he, eerst praten dan nadenken (of helemaal niet)

 • Jonathan Wouters

  Slavernij was geen keuze. Maar het is iets wat voorbij is. Volgens sommigen moeten we ons daar schuldig over blijven voelen. Waarom? Het bestaat niet meer. Voelen zwarten zich nog schuldig dat ze ooit kannibalen waren? Stop ermee. De ketens die zwarten nu dragen leggen ze zichzelf om.

 • Marco Maerten

  Jan,ik moet Tania vol bijtreden en om het verder in mijn woorden te omschrijven: met mensen als u zullen we ZEKER de wereld niet vebeteren..integendeel.

 • mieke jansens

  er bestaat nog altijd slavernij en je hoeft daarom niet zwart te zijn

 • Tania Janssens

  Jantje ik ga me niet verlagen naar u niveau.