Jury overlegt over schuldvraag Harvey Weinstein (en dat kan even duren)

De jury in de zaak tegen Harvey Weinstein (midden) gaat vandaag in beraad.
EPA De jury in de zaak tegen Harvey Weinstein (midden) gaat vandaag in beraad.
De jury in de zaak tegen Harvey Weinstein gaat vandaag in beraad over de vraag of de filmmagnaat schuldig is aan de strafbare feiten die hem ten laste worden gelegd. Als de vijf vrouwelijke en zeven mannelijke juryleden Weinstein schuldig bevinden, kan hij worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 67-jarige Weinstein wordt ervan beschuldigd dat hij zijn macht als producent zou misbruikt hebben om meer dan tachtig vrouwen binnen de filmwereld seksueel te misbruiken. Volgens een van de vrouwen die hem aanklagen, deed hij dat als “een roofdier”. 

De advocaten van Weinstein zeggen dat al het seksueel contact met wederzijdse toestemming gebeurde. Daarvoor maakte ze gebruik van mails en sms’jes om te tonen dat de aanklagers een goede band hadden met Weinstein.

Geen simpel vonnis

Er wordt verwacht het niet makkelijk zal zijn voor de jury om een vonnis te bereiken. Voor een veroordeling moet de jury namelijk unaniem stemmen. In een gelijkaardige zaak waarin komieker Bill Cosby terechtstond voor verkrachting, gaf de jury het na zes dagen op omdat ze het niet eens geraakte over de beschuldigingen. Cosby werd na een tweede behandeling van de zaak veroordeeld tot drie tot tien jaar cel.

In het proces van Weinstein waarover de jury zich zal uitspreken, gaat het om de vermeende verkrachtingen van Jessica Mann in 2013 en Miriam Haley, een tv-assistente, in de zomer van 2006. Mann droomde ervan om actrice te worden en Haley werkte aan de productie van de tv-serie Project Runway.

REUTERS

Tijdens het proces vertelde Haley dat Weinstein haar in een slaapkamer in zijn huis drong, en haar daarna ongewild oraal bevredigde. Mann getuigde dat Weinstein haar verkrachte in een hotelkamer tijdens een “extreem vernederende” relatie. Verder kreeg de jury vier andere vrouwen te horen die ook verkracht zouden geweest zijn door Weinstein.

#MeToo

De zaak tegen Weinstein draagt heel wat gewicht met zich mee en wordt gezien als een mijlpaal voor de #MeToo beweging. De meer dan tachtig beschuldigingen aan het adres van Weinstein bracht de hashtag op gang in een poging om seksueel misbruik van vrouwen te stoppen.

Als de jury Weinstein vrijspreekt zal dat wellicht op protest botsen bij aanhangers van #MeToo. De advocaat van Weinstein zei in haar slotpleidooi dat ze hoopt dat de juryleden hun “gezond verstand gebruiken”.

Lees ook: “Uur van de waarheid nadert voor Weinstein: uitkomst proces hoogst onzeker” (HLN+)