Jos Ghysen (88) overleden

PHOTO_NEWS
In Hasselt is gisterenavond radio- en televisiepersoonlijkheid Jos Ghysen overleden. Hij werd 88. Ghysen was een legendarische radiomaker en cursiefjesschrijver. Hij maakte ook de overstap naar de televisie, maar de laatste jaren zorgden voor een einde in mineur, doordat Ghysen in opspraak kwam door beschuldigingen van fysieke en seksuele mishandeling.

Ghysen werd geboren op 1 mei 1926 in Hasselt, de stad die hem bij zijn 85ste verjaardag in 2011 tot ereburger kroonde.  De onderwijzer van opleiding debuteerde in de jaren vijftig als auteur van jeugdboeken. Hij zou in zijn leven uiteindelijk tientallen boeken schrijven. Daarbij waren ook bundels met cursiefjes. Die zou hij veertig jaar lang komen voordragen in zijn rubriek 't Schurend Scharniertje op BRT 2 Omroep Limburg.

'Te Bed Of Niet Te Bed'

Op die zender presenteerde hij van 1967 tot 1991 iedere zaterdagochtend het praatprogramma 'Te Bed Of Niet Te Bed', één van de populairste radioprogramma's ooit. Wekelijks luisterden meer dan een miljoen mensen naar dit praat- en muziekprogramma met een heel populaire quiz.

Na zijn pensioen bij Omroep Limburg maakte hij de overstap naar VTM. Hij was panellid in het moppenprogramma HT&D en presenteerde jarenlang Zondag Josdag, een soort 'Te Bed Of Niet Te Bed' op tv. Het programma liep zeven jaar, van september 1992 tot maart 1999.  Hij sloot 'Te Bed Of Niet Te Bed' en 'Zondag Josdag' telkens af met de woorden "bij leven en welzijn".

Later ging hij bloggen voor Q-Music. Het computermagazine Clickx kroonde Ghysen op zijn 83ste nog tot 'blogger van het jaar'. Op zijn website publiceerde de Hasselaar heel regelmatig korte oneliners of bedenkingen bij allerlei onderwerpen.

"Terroriserend gedrag"

In voorjaar 2012 kwam hij in opspraak wegens beschuldigingen rond seksuele intimidatie. De beschuldigingen kwamen van Irène Houben, zijn voormalige medewerkster bij Omroep Limburg. Tijdens een ophefmakende uitzending van het 'Reyers Laat' op Canvas deed zij een boekje open over het naar eigen zeggen "terroriserende gedrag" van Ghysen.

Hoewel de radiomaker die beschuldigingen ontkende, hebben ze volgens naasten toch een impact gehad op zijn gezondheid. Niet veel later verhuisde hij naar een Hasselts rusthuis.

Rouwregister in Hasselt
Naar aanleiding van het overlijden heeft het stadsbestuur van Hasselt beslist om een rouwregister te openen. Inwoners die een laatste groet willen neerschrijven voor de gevierde mediafiguur, kunnen hiervoor terecht in het stadhuis. Ghysen was verknocht aan zijn thuisstad en erg populair bij zijn stadsgenoten. Hij werd medio 2012 ook ereburger van de stad. "Dit streelt mijn ijdelheid enorm", zei de geboren en getogen Hasselaar Ghysen toen bij die gelegenheid.

Jos Ghysen in 2009.
PHOTO_NEWS Jos Ghysen in 2009.