Jappe Claes praat voor het eerst na beschuldigingen van seks met studentes: "Ja, ik heb fouten gemaakt"

Jappe Claes heeft zich teruggetrokken in Oostende om tot rust te komen.
Joost De Bock Jappe Claes heeft zich teruggetrokken in Oostende om tot rust te komen.
De bekende Vlaamse acteur Jappe Claes ontkent in een exclusief interview in Het Laatste Nieuws dat hij, als artistiek directeur van en docent aan de Amsterdamse Theaterschool, met "tien tot twintig studentes" een affaire heeft gehad. Maar hij geeft wel toe dat hij fouten heeft gemaakt. "En daarvoor excuseer ik mij ten volle."

Jappe Claes, bij ons bekend van zijn film- en televisierollen in 'Daens', 'De Zaak Alzheimer', 'Het Vonnis', 'Witse' en 'Vossenstreken', is erg op zijn hoede. En hij heeft ook lang getwijfeld of hij, voor het eerst, zou reageren op de artikels in de Nederlandse Volkskrant, die zijn leven en dat van zijn Friese vrouw en 15-jarige zoon vorige maand volledig op zijn kop zetten. In die artikels beweren "tien tot twintig" oud-studenten van de Amsterdamse Theaterschool dat hij zijn macht als docent en als artistiek directeur van de regieopleiding, van 2003 tot 2014, misbruikte. Dat hij er jarenlang affaires met studentes had, hen manipuleerde, intimideerde en gebruikte. En dat hij, wanneer die meisjes hem afwezen, uiterst fel uit de hoek kon komen met één welgemikte zin: 'Ik kan je maken of breken.'

"Geen seconde is die zaak al uit mijn hoofd geweest", zegt de acteur, die met vrouw en kind in Den Haag woont, maar zich momenteel heeft teruggetrokken in Oostende, om tot rust te komen. "Ik sta ermee op en ik val ermee in slaap. Vreselijk." De dag voor het artikel zou verschijnen, kon hij niet anders dan zijn vrouw inlichten. Niet alleen moest hij haar confronteren met de aantijgingen, ook moest hij haar opbiechten dat hij dertien jaar geleden een affaire heeft gehad met Anne van Veen, dochter van de Nederlandse podiumkunstenaar Herman van Veen. Anne was toen amper 20, hij was er 50. En hij was haar docent.

Crisis
"Het is in de ruim tien jaar dat ik docent was aan de Theaterschool de énige seksuele verhouding die ik met een studente heb gehad", zegt de acteur. "En die ene affaire staat volledig los van de beschuldigingen. Want hier was er, zowel bij haar als bij mij, sprake van heftige verliefdheid. Die affaire had in de verste verte niks te maken met machtsmisbruik." Sinds die biecht zit Claes in een huwelijkscrisis. "We zijn er nog niet helemaal uit over hoe het nu verder moet. De liefde voor mijn vrouw en zoon is het belangrijkste, dus ik hoop dat het opnieuw goed komt. Ik denk het ook wel."

De beschuldigingen zelf vloeien volgens Claes voort uit zijn manier van lesgeven. "Als ik erover ben gegaan, had dat met het vak te maken. Met professioneel uitdagen. Flagrant uitdagen, want zo ben ik. Kijk, als twintig studenten het signaal geven dat er iets aan de hand was, dan moét ik mij wel afvragen wat het probleem kan zijn geweest. En dan kom ik tot de volgende conclusie: dat mijn manier van lesgeven verwarrend kan zijn overgekomen."

LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW IN DE WEEKENDKRANT VAN HET LAATSTE NIEUWS

Eén affaire biechtte hij op aan zijn vrouw. Dertien jaar geleden hield Claes er een romance op na met Anne Van Veen, dochter van Herman Van Veen (rechts).
ANP Kippa Eén affaire biechtte hij op aan zijn vrouw. Dertien jaar geleden hield Claes er een romance op na met Anne Van Veen, dochter van Herman Van Veen (rechts).