Jan Leyers: "Mijn schoonzoon is moslim, maar over godsdienst praten we haast nooit"

Jan Leyers vertelt vandaag in Story over zijn schoonzoon.
photo_news Jan Leyers vertelt vandaag in Story over zijn schoonzoon.
In zijn nieuwe programma Allah in Europa trekt Jan Leyers (59) doorheen acht landen op zoek naar moslims die al lang in ons werelddeel wonen. "De islam is geen ver-van-ons-bedshow. Ook mijn dochter Ella is samen met een moslim", zegt Jan in Story.

Het voorbije anderhalf jaar zat Jan Leyers geregeld in het buitenland. Tien jaar na De weg naar Mekka draaide hij het vervolg op die spraakmakende reeks. Waar hij toen aan een reis begon door Noord-Afrika en het Midden-Oosten, blijft Jan dit keer in Europa. "Ik wou poolshoogte gaan nemen bij moslims in de Europese landen waar de islam al heel lang ononderbroken aanwezig is, soms al vijf eeuwen. Want de islam is echt geen ver-van-ons-bedshow", vertelt hij het opzet.

Reclame voor gezinsgeluk.

5,680 Likes, 23 Comments - Ella Leyers (@ella.leyers) on Instagram: "Reclame voor gezinsgeluk."

"Ik ontmoet gelovige mannen en vrouwen, maar ook nieuwe bekeerlingen, ex-gelovigen, kenners en de man en vrouw in de straat. Ik pols naar hun hoop voor de toekomst, hun vrees, hun bezorgdheden. Hoe bepaalt de islam hun dagelijkse leven? Wat denken zij van hoe Europa tegenover de islam staat? En wat weten wij als westerling nu echt over onze Arabische buurman? Misschien is die wel veel gematigder en meer relaxed dan je zou vermoeden. Steeds vaker denkt de wantrouwige modale Europeaan bij het horen van het woord islam aan religieus fanatisme of ons overspoelende vluchtelingen."

his 'n' hers: Birthday Edition

2,766 Likes, 9 Comments - Ella Leyers (@ella.leyers) on Instagram: " his 'n' hers: Birthday Edition "

Dagelijks leven
In het dagelijks leven komt Jan niet zo heel vaak in contact met de islam. "Ik woon in Hove bij Antwerpen. Dat is niet meteen een heel gekleurde gemeente. Maar onlangs beleefde ik nog een fantastische avond op het terras van een Egyptische pitazaak in Mortsel. Een plek waar ik vaak en graag kom, want ze serveren de beste falafelschotel in de wijde omtrek. Ik werd er aangesproken door een paar gasten die ik niet kende, twee Marokkanen en een Bosniër. Ze nodigden me uit om bij hen aan tafel te komen zitten. Ik had mijn laptop bij en liet hun beelden zien van Allah in Europa. We hebben er de hele avond over zitten praten. De man uit Bosnië herkende zelfs de straat in Sarajevo waar hij had gewoond!"

Ook het lief van Ella, de dochter van Jan, dj Faisal, gelooft in de islam. "Faisal is inderdaad een moslim, maar over godsdienst hebben we het haast nooit. Wanneer hij op bezoek is, praten we over muziek, de festivals, televisie... En omdat hij niet enkel dj is, maar ook zelf filmpjes maakt voor De ideale wereld, laat ik hem soms fragmenten zien van Allah in Europa. En daar geeft hij me dan meestal vrij technisch commentaar op, over de montage of zo. Hij is een heel getalenteerde, veelzijdige gast. Met een geweldig gevoel voor humor ook. Het klikt wel tussen ons. Hij is met de familie mee op vakantie geweest. We hebben veel gespeeld, dat spelletje waarbij de anderen een papiertje op je voorhoofd plakken en je dan moet raden wat of wie je bent. Heel grappig!"

Wil je het hele interview met Jan lezen? Haal dan snel de nieuwe Story in huis.
84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  Ik heb goede moslim huurders, meer bepaald een Irakees gezin (de vader, een ingenieur, hij moet niets hebben van Arabieren, en vooral niet van Marokkanen). We mogen moslims niet allemaal over dezelfde kam scheren, maar ze lezen wel allemaal hetzelfde haatboek dat velen aanzet tot moord en verderf.

 • Francinne Declerque

  Leyers is een hypocriet, zijn moslim schoonzoon is heus geen echte praktiserende moslim. Leyers is niks en kan niks, zijn red het milieu acties flopten, nu zet hij in op linkse bullshit inzake moslims.

 • Hugo Changuito

  Ik ben niet gelovig, maar sommige mensen vergelijken moslims met katholieken. dat is appelen met peren vergelijken. Het zou christenen moeten zijn - die ook afscheuringen hebben binnen de kerk - (kijk maar naar de oorlog die zo lang gewoed heeft in Ierland tussen katholieken en protestanten). KKK die in de naam van "god" opereert, enz. Trump die in de naam van "god" denkt dat hij "oppermachtig" is.

 • Maurice Verheyen

  De Heilige noeken moet je met je hart lezen, niet met je verstand. Zolang je deze teksten letterlijk neemt zal er onenigheid bestaan. Zéér weinig mensen begrijpen iets van religie, hun religie of gelijk welke.

 • Sobek Wessels

  Ik ben ook katholiek maar al 30j geen kerk meer vanbinnen gezien ?! Geloof en religie is de gesel van de mensheid , een pest die al miljarden levens gekost heeft in naam Van een of andere God die niemand kan zien of horen omdat hij niet bestaat enkel in het gestoorde brein van op macht beluste mannen die teren op angst hazen en kudde dieren die niet kunnen denken voor zichzelf !