James Cameron wil Titanic-schatten redden

ap
Titanic-regisseur James Cameron is een geheime 'reddingsmissie' gestart om enkele schatten uit het schip terug te brengen naar het Verenigd Koninkrijk.

Cameron heeft de handen ineengeslagen met Robert Ballard, de ontdekker van het Titanic-wrak, het Nationaal Maritiem Museum in Greenwich en de Royal Geographical Society, om 5.500 artefacten afkomstig uit het schip over te laten plaatsen naar Belfast, waar de Titanic ooit is gebouwd.

De operatie kost 165 miljoen pond (omgerekend zo'n 188 miljoen euro) en moet voorkomen dat de items onder de hamer gaan. Afgelopen week werd namelijk bekend werd dat RMS Titanic Inc, het bedrijf dat alle rechten van het schip in handen heeft, faillissement heeft aangevraagd en de schatten uit het gezonken schip wil verkopen.

Een ingewijde heeft aan Daily Mail laten weten dat Cameron erg begaan is om de relikwieën te behouden. "Jim is meerdere malen naar het wrak gedoken om beelden te schieten voor de film. Hij heeft een emotionele binding met het schip en hij heeft het geld en de macht om het voor elkaar te krijgen."

ap
afp
reuters