Jagen op cocaïnerestjes in de vuilbak: de laatste uren van Michael Hutchence van INXS

getty
Hij had brandwonden tot op het bot van sigaretten. Hij was hopeloos op zoek naar cocaïnerestjes in de vuilbakken. Neen, twee detectives die de dood van INXS-frontman Michael Hutchence 16 jaar geleden onderzochten, schetsen vandaag geen fraai beeld van de laatste uren van de Australische zanger in zijn hotelkamer in het Ritz-Carlton in Sydney. Het zelfdestructieve, radeloze gedrag van de toen amper 37-jarige Hutchence eindigde met de fatale strop.

Het ging niet goed met de charismatische Michael Hutchence, de laatste maanden voor zijn dood. Hij was als nieuwe partner van Paula Yates mee verwikkeld in haar bikkelharde gevecht met haar ex Bob Geldof met als inzet het hoederecht over hun kinderen. Zelf hadden en Yates en Hutchence een dochtertje, Tiger, of voluit Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence. Door het gevecht om het hoederecht over de kinderen tussen Yates en Geldof zou ook Tiger  (toen 16 maanden) met kerst 1997 niet van Londen naar Australië overkomen. Dat viel hem zwaar.

Drugs
Hutchence kampte ook met een drugs- en alcoholverslaving. Die substanties waren ook zijn metgezel toen zelf zijn hel beëindigde op 22 november 1997 in Sydney. In het hotel waar ooit Lady Di verbleef. Michael Hutchence schreef er nog zijn laatste liedjestekst, die bijeengefrommeld teruggevonden werd in de vuilnisbak. Met een broeksriem aan de deurklink van zijn luxekamer maakte hij finaal aan alle miserie een einde. De tol van de roem en zijn demonen waren moeilijk om dragen. "Ik trek het mij aan dat bijna elke beweging van mij bekeken wordt, gefotografeerd wordt en verzandt in roddels, een 'fucking sound bite' die niks met de waarheid te maken heeft", zei hij in een van laatste interviews.

Zelfverminking
Voormalige onderzoekers Mark Smith en Michael Gerondis praten vandaag voor het eerst over de zaak-Hutchence. Ze beschrijven de hotelkamer, waarin ze de INXS-zanger dood aantroffen. Uit alles sprak de wanhoop van Hutchence. Hij ging heel ver in de zelfdestructie, letterlijk tot op het bot zelfs. Zijn vingers zagen zwart van de nicotinevlekken en van een brandwonde van een sigaret die tot op het vingerbeentje ging. "De sigaret ging dwars door zijn vingers en de wonde was min of meer geïnfecteerd", zegt Gerondis aan de Sunday Telegraph.

Volgelopen bad
Volgens de twee onderzoekers waren er tekenen van een wanhopige poging om nog drugs te scoren. Toen dat niet lukte, dook hij in de vuilbak - dezelfde als waar zijn allerlaatste songtekst lag - op zoek naar cocaïnerestjes. De politie ontdekte ook een met water gevuld bad, waarin Hutchence nooit meer zou geraken. De volgende ochtend om 11u50 vond de kamermeid zijn lijk.

Zijn achtergebleven partner Paula Yates stierf op 17 september 2000 op 41-jarige leeftijd in Londen aan een overdosis drugs.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.