J.K. Rowling blijft ophef veroorzaken en maakt ruzie met parlementslid

EPA
‘Harry Potter’-auteur J.K. Rowling (54) heeft weer van zich laten horen. Ook deze keer ligt ze in de clinch. Nadat ze eerder deze maand zwaar onder vuur lag voor transfobe uitspraken, neemt ze nu een parlementslid in het vizier nadat hij ‘kwetsende opmerkingen maakte’.

Na de ophef rond de transfobe uitspraken van Rowling, sprak het Brits parlementslid Lloyd Russell-Moyle zich uit over de vermaarde auteur. Hij beschuldigde haar ervan in een krantenartikel haar eigen aanranding te gebruiken als ‘rechtvaardiging’ voor het discrimineren van transgender personen. Daar was Rowling niet over te spreken.

Lloyd was er dan ook snel bij om zich te verontschuldigen. “Hoewel ik het misschien niet eens ben met een deel van haar meningen over transrechten, was het verkeerd van mij om te suggereren dat ze haar eigen vreselijke ervaring gebruikte op een slechte manier.” Toch liet de ‘Harry Potter’-bedenker het er niet bij, en pende ze nog een reactie neer op zijn verontschuldigen. “Ik accepteer zijn excuses, in de hoop dat hij wat dieper graaft dan hashtags en slogans. Hij begrijpt dan misschien waarom steeds meer mensen zich grote zorgen maken over het standpunt van de Labour partij over de rechten van vrouwen.”

(Lees verder onder deze video.)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Transfobie

Rowling werd beschuldigd van transfobie nadat op Twitter een opiniestuk circuleerde waarin sprake was van ‘mensen die menstrueren’, en ze daarop reageerde met de suggestie dat dergelijke mensen ook kortweg als ‘vrouw’ kunnen worden aangeduid. Heel wat twitteraars steunden haar opmerking, maar er kwam ook een storm van kritiek: Rowling zou ‘anti-trans’ en ‘transfoob’ zijn. Sommige transmannen, non-binaire personen en mensen wiens geslacht niet conformeert met hun genderexpressie kunnen immers ook menstrueren. 

Daniel Radcliffe, de ster van de ‘Harry Potter’-filmserie, en Eddie Redmayne, die de cast van ‘Fantastic Beasts’ leidt, hebben Rowling bekritiseerd vanwege haar opmerkingen over transgenderkwesties. Ook hebben vier auteurs ontslag genomen bij het literaire agentschap van Rowling nadat ze beweerden dat het bedrijf weigerde een verklaring te publiceren ter ondersteuning van de rechten van transgender personen.

Lees ook:

J.K. Rowling reageert op ‘transfobe’ uitspraken: “Ik was zelf slachtoffer van huiselijk en seksueel geweld”

Opstand in ‘Harry Potter’-land: acteurs en fans laten J.K. Rowling stuk voor stuk vallen (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willy van essche

    Mevrouw Rowling maakt helemaal geen ophef, maar wel degene die ,het volgens de grote maar stille meerderheid ‘normale’ , verwerpen. Heden aanvaarden de meeste dat er mensen zijn die niet passen in het man/vrouw zijn en die mogen hun eigen woorden gebruiken maar moeten dringend ook de ‘gewone’ man/vrouw met rust laten.!

  • Bram De Clerck

    Transfobe uitspraken sorry maar daar was niets transfoob aan als je zegt dat het te ver begint te gaan om te spreken over menstruerende mannen.Dan ben ik en velen met mij denk ik het eens dat je dan gewoon vrouw zegt. En als ze in transitie zijn alle respect daarvoor maar menstruatie is wel een term die onlosmakelijk verbonden is met de term vrouw.