Ga naar de mobiele website
^ Top

Iraanse dj's realiseren droom op Tomorrowland

Blade & Beard
Op Tomorrowland wacht de glorie, maar thuis wacht hen de galg. De Iraanse dj's Blade & Beard worden deze zomer in Boom verwacht, maar het duo draait er niet zonder gevaar. "Terugkeren naar Iran is onmogelijk, want daar staat op elektronische muziek de doodstraf", klinkt het. "En in de huidige vluchtelingenstroom heeft het regime overal spionnen", vult hun manager aan.

Blade en Beard heten ze. Maar eigenlijk zijn ze Anoosh en Arash. 27 en 30 jaar oud. Het deep-techno-duo is deze zomer te zien op Tomorrowland. Al is dat geen evidentie. In hun thuisland Iran wacht hen bij terugkeer een jarenlange gevangenisstraf of worden ze - als de Ayatollah een slechte dag heeft - opgeknoopt. Het Ministerie van Cultuur en Islamitische Leiding vindt elektronische muziek een 'belediging aan het adres van de islam' en is onverbiddelijk voor overtreders. "Er worden in Iran wel feestjes met zo'n muziek gegeven", zegt Anoosh. "Maar dat gebeurt enkel in een illegale undergroundscene. Vaak bij mensen thuis. Maar dan nog blijft het een stressvol gebeuren, want iedereen weet wat de mogelijke consequenties zijn."

Altijd voorzichtig

Hun manager zal tijdens ons gesprek regelmatig tussenkomen. Sinds hun verhaal ook al eens te zien was in de documentaire 'Raving Iran' vreest hij voor het leven van de jongens. "Probeer je zacht te zijn in je bewoordingen? De kwestie ligt erg gevoelig en Anoosh en Arash willen zich niet negatief uitlaten over de regering in Iran - uit angst voor represailles. Ze zijn het land ontvlucht en trekken nu door Europa, maar daarmee is het gevaar niet geweken. Er is een grote vluchtelingenstroom gaande in jullie landen en daar zitten mensen tussen met radicale ideeën. Mensen die het beleid in Iran nog steeds gunstig gezind zijn. We moeten dus te allen tijde voorzichtig blijven."

Waarom de twee dan toch hun leven riskeerden voor hun muziek, lees je in onze pluszone exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar één euro.

Meer over10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • niusha koobasi

  Onzin dat er een vluchtelingenstroom uit Iran is met radicale ideeën. Er is nog geen enkele Iraanse terrorist actief geweest in de wereld. Ze maken daar enkel het leven zuur van hun eigen mensen en bemoeien zich niet met de rest. Weet zeker dat ze een smoes bedachten om niet terug te hoeven gaan. Het is dan ook in hun eigen belang.

 • joan lute

  Alleen wanneer jezelf verzoent met totale onderwerping en onderdrukking heb je in die landen recht van bestaan . Elke vorm van gelukkig zijn, vrolijkheid en menselijke goedheid is volgens de gestoorde bewindvoerders daar een doodzonde. Straks gaan ze nog kinderen straffen omdat ze spelen.

 • Anonymous

  Ongelooflijk dat ons land en alle anderen toch nog zaken doen met Iran. Geld is het enige dat telt voor de politiek.

 • Maria M

  Hoe debiel is dat zeg, ze zijn daar ook achter op de civilisatie, wanneer gaan ze dat begrijpen. Er zijn er zelfs die hun regeltjes aan de Belgen willen opleggen.

 • Anonymous

  Je moet toch iets doen tegen dwaze "muziek". Grapje. Maar Tomorrowland is wel dwaas.

Meld een bug