Iraanse actrice uit Oscar-winnende film moet 5 maanden cel in

De Iraanse actrice Taranah Alidoosti moet in haar land vijf maanden de cel in.
EPA De Iraanse actrice Taranah Alidoosti moet in haar land vijf maanden de cel in.
De Iraanse actrice Taranah Alidoosti (36), bekend van de Oscar-winnende film ‘The Salesman’, moet in eigen land vijf maanden de cel in. Zij is volgens The Hollywood Reporter veroordeeld voor "propaganda tegen de staat". 

Alidoosti had via sociale media een video gedeeld waarin een politieagent van de Iraanse 'moraalpolitie' een vrouw aanviel omdat zij geen hoofddoek droeg. Het delen van de video leidde tot een officiële klacht tegen Alidoosti door de Iraanse overheid. De aanklacht werd in januari ingediend, maar de actrice werd daarna weer vrijgelaten op borgtocht. Nu heeft de rechter besloten dat zij toch vijf maanden opgesloten moet worden.

‘The Salesman’ won in 2017 de Oscar voor beste buitenlandse film. De hoofdrolspeelster was niet bij de uitreiking aanwezig. Zij boycotte de bijeenkomst uit protest tegen het inreisverbod dat president Donald Trump toen had opgelegd voor een aantal islamitische landen. Zij stelde dat dit een racistische maatregel was.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.