INTERVIEW. Bebe Rexha, popster met een boodschap: “Ik wil dat mijn fans zien dat ik ook onzeker ben”

Bebe Rexha
Alex Chandler Bebe Rexha
Met Bebe Rexha verovert een popster onze hitparades die niet alleen haar oorwurmen zelf schrijft, maar die ook ijvert voor meer openheid, op alle vlakken. “Er zijn echt geen grenzen voor mij, ik houd er niet van om in een hokje geplaatst te worden”, vertelt de zangeres, die voor een showcase een blitzbezoek aan ons land bracht.

“Tuurlijk vind ik het belangrijk om over donkere gevoelens te schrijven. Iedereen maakt die op een bepaald moment in zijn leven wel eens mee. Het is net goed om de duisternis te omarmen. Het zorgt ervoor dat het licht feller wordt, wanneer het geluk dan eindelijk komt.” Je hoort het, Bebe Rexha (29) is geen typisch popsterretje van dertien in een dozijn. De zangeres met Albanese roots vuurt met de regelmaat van de klok een nieuwe oorwurm op onze hitlijsten af - de laatste in het rijtje is het aanstekelijke ‘Last Hurrah’ - maar gebruikt in tussentijd haar beroemdheid om zaken aan te kaarten die haar nauw aan het hart liggen. Zoals het feit dat ze - ondanks haar kleine maatje 38 - geen jurk voor de Grammy Awards te pakken kreeg. “Dat was erg moeilijk voor me”, vertelt ze daarover. “Ik deed echt mijn best en ging naar de fitness, maar toen een vriend van me stuurde dat heel wat modehuizen me niet wilden kleden, kwetste me dat echt. Modemerken zouden echt alle lichaamsvormen moeten omarmen, en mensen niet het gevoel moeten geven dat ze ergens niet thuishoren, omdat ze niet de juiste maat hebben. Dus zette ik die video online, vooral ook omdat ik kwaad was. Ik wilde dat mijn fans konden zien dat ook ik onzeker ben. Ik had nooit verwacht dat al die mensen me zoveel liefde zouden betuigen.”

Bebe Rexha
Alex Chandler Bebe Rexha

Wanneer het over haar project ‘Women in Harmony’ gaat, begint ze duidelijk te stralen. Op dit jaarlijkse etentje nodigt ze vrouwelijke creatievelingen uit de muziekindustrie uit. “Toen ik twaalf jaar geleden begon, had ik geen vrouw in mijn omgeving waarmee ik kon praten, die begreep hoe ik me voelde. Ik wilde een plek creëren waar alle vrouwen naartoe kunnen gaan en waar ze zich veilig kunnen voelen. Waar ze elkaar kunnen ontmoeten, vrienden kunnen worden en hopelijk zelfs samen muziek kunnen maken." Het etentje werd al snel een succes. “Op de eerste editie kwamen er 40 of 50 vrouwen langs. Dit jaar organiseerde ik het vlak voor de Grammy Awards en daagden 120 vrouwen op.” Maar Rexha wil wel een ding duidelijk maken: “Mannen hebben me erg goed geholpen bij mijn carrière en ervoor gezorgd dat ik ben geraakt waar ik nu ben, dus zeker niet alle mannen zijn slecht. Maar ik vind wel dat vrouwen niet zoveel kansen krijgen als mannen. Ik zag onlangs enkele feiten over de muziekindustrie, en blijkt dat vrouwen 30 % minder betaald worden. Dat slaat nergens op. We willen met ‘Women in Harmony’ het bewustzijn daarrond vergroten.”

Puccini zingen

Niet slecht voor een meisje uit New York, die moest opboksen tegen een strenge vader en een moeder die haar wel steunde. Al zou ze zich daardoor nooit laten tegenhouden, vertelt ze: “Het was misschien niet gemakkelijk om zo op te groeien, maar ik zou sowieso in de muziek beland zijn. Het is waar ik van houd. Iedereen mocht het me verbieden, maar ik zou het nog doen.” En dus deed ze auditie bij de wereldbefaamde Julliard-school om er operalessen te volgen. “Ik wilde operazangeres worden, ja. Het ging me goed af en mijn vader stond het toe. Daarnaast werd ik verliefd op klassieke muziek. Het was waarschijnlijk een van de enige genres die me konden laten huilen. Puccini is mijn favoriet: erg romantisch, maar toch tragisch.” De auditie liep echter niet goed af, al beschouwt Rexha dat niet als een groot verlies. “Ik ben er verdrietig om geweest, maar het was mijn lot om daar niet naartoe te gaan. Het zou te duur geweest zijn, mijn ouders konden het echt niet betalen. Uiteindelijk ben ik dus blij dat het niets werd.”

Bebe Rexha
Alex Chandler Bebe Rexha

Rexha’s carrière loopt ondertussen als een trein. Met twee Grammy-nominaties op zak en massa’s optredens over de hele wereld, is de zangeres nu volop bezig aan haar tweede album, dat ergens in de herfst zou verschijnen. Trots is ze nu al, vertelt ze ons. “Het gaat heel erg goed. Het is heel anders dan mijn vorige album, ‘Expectations’, maar ik houd er nu al 1000% meer van. Het is persoonlijk, meer mezelf. Ik praat over dingen die ik nog nooit verteld heb, en het klinkt ongelooflijk goed. Het gaat dan bijvoorbeeld over verliefd worden en de angst die daarmee gepaard gaat, en het proces van ouder worden, nu ik in augustus dertig word.” En hoe die nieuwe plaat gaat klinken, dat kan alle kanten uitgaan. “Er zijn écht geen grenzen, er is gewoon geen typische ‘sound’, dat is net het punt. Het is echt: ‘Wat gaat Bebe Rexha hierna doen?’ Ik heb dancemuziek gemaakt met David Guetta en hiphop met G-Eazy en Eminem, ik heb country gemaakt ... De mogelijkheden zijn oneindig. Ik houd er niet van om in een hokje geplaatst te worden. Ik wil gewoon muziek maken.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ermir Topi