Idris Elba vindt niet dat blackface in oude shows gecensureerd moeten worden

Photo News
Volgens Idris Elba (47) is het niet nodig dat oude shows waarin blackface-sketches voorkomen gecensureerd moeten worden. Dat zegt de acteur in een interview met Radio Times.

Hij oppert eerder voor een soort waarschuwingssysteem waarbij kijkers verteld wordt dat er oude, uit de tijd zijnde en beledigende standpunten kunnen worden vertoond. “Om met de waarheid te spotten, moet je de waarheid kennen”, meent Idris. “Maar om nou racistische onderwerpen in een programma te censureren of het zelfs in te trekken... Ik denk dat kijkers moeten weten dat mensen zulke programma’s maakten.”

De ‘Luther’-acteur is juist een voorstander van vrijheid van meningsuiting. “Als je vooruit wil, moeten mensen weten dat vrijheid van meningsuiting geaccepteerd is, maar de kijkers moeten wel weten waar ze naar kijken. Ik geloof niet in censuur. Ik geloof dat we mogen zeggen wat we willen zeggen, want uiteindelijk zijn we allemaal verhalenvertellers.”

Recent werden, in het teken van de Black Lives Matters-beweging, heel wat shows of afleveringen van streamingdiensten gehaald. Zo moest een aflevering van ‘Golden Girls’ er al aan geloven, maar ook de populaire Britse serie ‘Little Britain’.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martine Depasse

  Benny, het gaat over de amerikanen. Die hebben een waarschuwing nodig dat hun strijkijzer heet wordt...

 • Tamzin Andersen

  Dat vind ik ook, maar ik ben blank, dus ik mag dat niet zeggen.

 • Johan Hendrickx

  Eindelijk nog eens ene die normaal doet over heel die 'hype'!

 • Kristine Delacourt

  Toch nog mensen met gezond verstand...

 • Benny De Keyzer

  Gelukkig is hij tegen censuur, maar voor mij is die waarschuwing er te veel aan: ik vind het beledigend, die waarschuwing geeft mij de indruk dat men er van uit gaat dat ik te dom ben om zelf kritisch na te denken, ik weet heus wel dat ik oude tv series en films moet bekijken als een product van hun tijd. Stop met die beledigende waarschuwingen, ik ben geen klein papkind!