Hondenuitlater of loodgieter: de doodnormale jobs van ‘Game of Thrones’-acteurs voor ze hun rol kregen

AP
Ze zouden nu miljoenen per aflevering verdienen, maar nog niet zo heel lang geleden werd de cast van ‘Game of Thrones’ als een bende nobele onbekenden aanzien. Voor ze hun rol wisten te strikken en naar het sterrendom werden gekatapulteerd, hadden veel acteurs dan ook nog een ‘doodnormale’ job. Van timmerman tot secretaresse: dit deden jouw favoriete personages voor hun doorbraak. 

Kit Harington (32) werkte bij een boekhandel. Hij haatte George R.R. Martin (de schrijver van de boeken waarop ‘Game Of Thrones’ gebaseerd is) opmerkelijk genoeg, omdat hij de hele dag zware exemplaren van ‘A Song of Ice and Fire’ moest ronddragen. “Ik was aan de slag in de kelder van een boekenwinkel. Dat was de fantasy en science fiction-sectie en het was waar de zelfhulpboeken stonden. En ja, ik vroeg mij altijd af wie die genres ooit samen had gezet”, aldus Kit. “De boeken van George gingen zo vlot over de toonbank dat ik de rekken maar moest blijven aanvullen. En die boeken zijn zó zwaar!”

Photo News

Emilia Clarke (32) was aan de slag in de horeca, toen ze plots de kans kreeg om auditie te doen voor ‘Game of Thrones’. “Ik deed zes jobs tegelijk om de huur te kunnen betalen. Toen kreeg ik plots een telefoontje. Ik had 24 uur de tijd om mijn auditie voor de show voor te bereiden”, zei de actrice. “Ik heb mijn baas gebeld en gezegd dat ik ziek was en ben als een gek naar ‘Game Of Thrones’ beginnen zoeken op Wikipedia. Toen ik de rol uiteindelijk te pakken had, had ik zoiets van: nu kan ik in vrede sterven.”

Photo News

Gwendoline Christie (40) was de assistente van de Engelse acteur Simon Callow. Ze liet ook iedere dag zijn honden uit. “Hij riep naar mij dat ik ongeorganiseerd was en gooide boeken naar mijn hoofd. Ik was al die tijd bang om te zeggen dat ik eigenlijk een artieste wilde zijn. Ik vond het eng hoe dat klonk. Het was dom, cliché en melig. En het leek gewoon niet realistisch”, aldus de actrice. Toch waagde ze haar kans, mét succes.

HBO

Rory McCann (50) was vroeger timmerman. Hij heeft in tuinen gewerkt en verfde bruggen in IJsland. “Ik moet mezelf vaak in de arm knijpen. Amper zes jaar geleden stond ik nog te timmeren in IJsland. Nu ga ik van hot naar her in een auto met een chauffeur en maak ik deel uit van een van de grootste tv-shows ter wereld. Ik ben een gelukkig man.” 

Photo News

Hafþór Júlíus Björnsson (30) was aan de slag als bewaker van een bank. Tot hij op een dag een advertentie zag voor de casting bij ‘Game of Thrones’. In het zoekertje stond dat hij amper lijnen tekst uit het hoofd zou moeten leren. De makers van de reeks waren op dat moment immers vooral op zoek naar een ‘uitzonderlijk grote man met atletische bouw’. Opvallend genoeg moest Björnsson tijdens de auditie ook bewijzen dat hij een zwaard kon hanteren. 

HBO

Jason Momoa (39) verdiende zijn brood door pasteltekeningen te maken in Parijs. “Ik ben opgevoed door een sterke, alleenstaande moeder. Mijn mama is een artieste in elke zin van het woord. Ze schildert en is een fotografe. Ze houdt van rondtrekken, ze is altijd op zoek naar dingen en altijd op de uitkijk. Ik denk dat ik die drang van haar heb meegekregen”, aldus Momoa.

EPA

Kristian Nairn (43) was (en is nog steeds) een dj. Voor hij gecast werd voor de rol van zijn leven was hij onder meer actief was als resident dj in een club in het Noord-Ierse Belfast. Het succes van ‘Game of Thrones’ bracht zijn dj-carrière alleen maar in een stroomversnelling, want ook vandaag staat Kristian nog achter de draaitafels en heeft hij meer boekingen dan ooit.

AP

Peter Dinklage (49) oefende zeven jaar lang een kantoorjob uit voor hij werd gecast voor ‘Game of Thrones’. “Het bedrijf heette Professional Examination Service. Ik weet nog altijd niet wat ze precies deden. Het enige wat ik deed was informatie in een computer invoeren”, zei de acteur er later zelf over. “Ik meldde mij trouwens iedere vrijdag ziek, omdat ik op donderdag ging feesten met mijn vrienden.” 

Photo News

Liam Cunningham (57) begon zijn carrière als elektricien in Zimbabwe. “Ik ben tussen mijn werk door beginnen acteren als hobby. Omdat ik een of andere vorm van afleiding nodig had. Ik verveelde me dood. Het was pas toen ik begon met acteren dat ik dacht: ‘waar ben ik aan begonnen?’ Ik moest alles op alles zetten. Maar ik moest het gewoon doen, ik kon het niet weerstaan.”

HBO

Natalie Dormer (37) verdiende haar loon eerst als serveerster en dan als interim op een kantoor. Ze moest net als acteur Peter Dinklage dag in dag uit informatie invoeren in een computer. “Maar ik moest iets doen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen”, aldus de actrice later.

HBO

Charles Dance (72) was assistent loodgieter voor hij aan zijn carrière als acteur begon. Hij omschrijft zijn dagen tussen de buizen en gootstenen tot op de dag van vandaag als “de ergste job die ik ooit heb gedaan”.

HBO

Stephen Dillane (62) werkte voor een krant voor hij zijn rol in ‘Game of Thrones’ wist te strikken. Het veranderde zijn leven. 

HBO

Alfie Allen (32) was afwasser in de keuken van een restaurant. 

HBO

Nathalie Emmanuel (30) was aan de slag als sales assistant in een Hollister-winkel. “Ik was ‘model’ van dienst, wat erop neerkwam dat ik de kleding die we verkochten moest dragen, maar dat zij konden bepalen hoe ik eruit zag. Terwijl ik hun outfits droeg, moest ik kleding opvouwen, de toiletten poetsen en mensen helpen in de paskamers. Het was werkelijk verschrikkelijk.”

Photo News

En Maisie Williams (22), Sophie Turner (23) en Isaac Hempstead Wright (20)? Zij waren simpelweg nog te jong om al een vaste job uit te oefenen. Hun rol in ‘Game of Thrones’ was dan ook hun eerste echte baan. 

Maisie Williams, Sophie Turner en Isaac Hempstead Wright.
HBO Maisie Williams, Sophie Turner en Isaac Hempstead Wright.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bart Wijsdekkers

    Er klopt amper iets van deze lijst. Toch van het feit dat ze voor GOT geen acteerervaring hadden. De meesten hadden al een aardig palamares. Brienne was bijvoorbeeld topmodel...

  • marc van cauter

    Tof voor die mensen

  • jean petermans

    Je moet geluk hebben.