Hollywoodregisseur Penny Marshall (75), de eerste vrouw die meer dan 100 miljoen ophaalde, is overleden

Penny Marshall stierf aan de gevolgen van diabetes.
AFP Penny Marshall stierf aan de gevolgen van diabetes.
Penny Marshall, die als eerste vrouwelijke regisseur een film maakte die meer dan 100 miljoen dollar opbracht in de VS, is maandag in Los Angeles overleden. Dat maakte haar agent dinsdag lokale tijd bekend.

Marshall is vooral bekend in de Angelsaksische wereld, voor haar rol in de serie ‘Laverne & Shirley’ in de jaren 1970. In 1986 maakte ze haar regiedebuut met ‘Jumpin Jack Flash’, met actrice Whoopi Goldberg.

lees verder onder de foto:

Penny Marshall in 1982.
AP Penny Marshall in 1982.

Maar Marshall schreef vooral geschiedenis met de film ‘Big’ uit 1988, waarin Toms Hanks de hoofdrol vertolkte. Het was voor het eerst dat een film die gemaakt werd door een vrouw meer dan 100 miljoen dollar opbracht. 

Vier jaar later deed ze dat nog eens over met de baseball-film ‘A League of Their Own’, opnieuw met steracteur Tom Hanks. In 1990 maakte ze nog het succesvolle ‘Awakenings’, met Robert De Niro en Robin Williams. Ze gaf Mark Wahlberg zijn eerste filmrol, in 1994 in de film ‘Renaissance Man’.

Marshall stierf op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van diabetes.

Fans laten bloemen achter op de ster van Penny Marshall op de Walk of Fame.
AFP Fans laten bloemen achter op de ster van Penny Marshall op de Walk of Fame.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.