Hoe Jack het toch had kunnen overleven in Titanic

Filmstill
De hartverscheurende scène waarin Rose (Kate Winslet) afscheid neemt van haar grote liefde Jack (Leonardo DiCaprio) in de kaskraker Titanic is één van de bekendste filmfragmenten aller tijden. Rose ligt op een houten deur die haar uit het ijskoude water houdt, terwijl Jack langzaam sterft. Fans hebben zich jarenlang met de vraag bezig kunnen houden of hij het toch niet had kunnen redden. Daar komt nu, 19 jaar later, antwoord op, van Winslet zelf.

"Ik denk dat hij echt op dat stukje deur had gepast'', aldus de Britse actrice in de show van de Amerikaanse talkshow Jimmy Kimmel. Lachend: "Ik weet echt wel dat er genoeg ruimte op was.''

In de scène is te zien hoe een toenmalige 21-jarige Winslet zich met klapperende tanden aan DiCaprio vasthoudt. "I'll never let go. I promise'', fluistert ze, terwijl ze haar blauw geworden liefje in het water laat zakken. Begeleid door de muziek van een panfluit zinkt de acteur naar de bodem.

De regisseur van 'Titanic', James Cameron, kreeg natuurlijk ook al vaak die vraag voorgeschoteld. Hij is het ermee eens dat een kleiner vlot beter was geweest, maar de afloop van de film stond nu eenmaal al vast. "Jack moest dood. Zo stond in het script".

Samen op de loper
Dat Kimmel over Titanic begon, had te maken met de SAG Awards die zaterdag in Hollywood werden uitgereikt. DiCaprio verscheen met Winslet op de rode loper, waar zij geen moment van zijn zijde week. De topacteur had wat te vieren: hij sleepte een award voor beste acteur in The Revenant in de wacht. Winslet werd na het succes van Titanic genomineerd voor een Oscar, maar won niet.

getty
Getty Images for Turner