Het #MeToo-verhaal van Natalie Portman: een producer, een privéjet en een bed

Natalie Portman
AP Natalie Portman
Actrice Natalie Portman komt naar buiten met haar eigen verhaal over seksuele intimidatie in Hollywood. Zo werd ze naar eigen zeggen ooit uitgenodigd op een privéjet, om daarna te ontdekken dat die uitnodiging een pak minder onschuldig was dan gedacht.

"Een producer en ik moesten naar hetzelfde event, dus hij vroeg me of ik 'samen met zijn gezelschap', graag mee wilde vliegen met zijn privéjet. Natuurlijk, dacht ik, waarom zou ik geen uitnodiging aanvaarden voor een leuk tochtje samen met een hoop andere mensen?"

Toen ze op het vliegtuig arriveerde, bleek zij echter de enige gast te zijn. "Er was ook maar één bed opgemaakt, waardoor ik verplicht zou zijn naast hem te slapen. Ik heb meteen gezegd dat ik me daar niet comfortabel bij voelde. Er is dus niets gebeurd, ik ben niet aangerand, maar ik vond het weerzinwekkend hoe manipulatief sommige mannen kunnen zijn. Ik was in eerste instantie ook bang."

Volgens haar is het dus een goed ding dat vrouwen vandaag massaal over zulke ervaringen vertellen. "Vroeger zwegen we, omdat we het maar normaal moesten vinden. Misschien waren we gewoon ongevoelig geworden aan zulke dingen omdat we ze op dagelijkse basis moesten doorstaan, maar nu realiseert deze wereld zich: Hey, dat was eigenlijk helemaal niet oké, en het moet stoppen." 

"Het eerste dat ik dacht toen de eerste vrouwen naar buiten kwamen met hun verhaal, was 'wow, ik ben blij dat dat mij niet is overkomen'," geeft de actrice toe. "Ik ben nooit aangerand geweest, heel zeker niet! Maar nu ik op mijn carrière terugkijk besef ik dat ik wél te maken heb gekregen met discriminatie en seksueel ongepast gedrag, bij zowat elke film waar ik ooit aan gewerkt heb. Mannen gaven opmerkingen over mijn lichaam, zelfs toen ik nog maar een kind was. De dingen waarvan we nooit hebben gedacht dat we ze konden rapporteren, droegen al die tijd bij aan de discriminatie van vrouwen, op een manier die voor mannen heel ingeburgerd en comfortabel was." 
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rob Hoek

  Maar mannen hebben het altijd gedaan hè mien. Nou dacht het niet en natuurlijk zijn mannen jagers en na 20 jaar klagen? Val neer dat is het enige wat ik te vertellen heb.

 • Marc Camp

  Ach, wie dekt,er nu zijn bed op en dan nog in een privejet, ocharme dat moet ne echte pietje precies zijn! Of hoe je jezelf en anderen plots voor schut zet door nog maar te denken. Ik komtt geregeld buj vrouwen thuis, hun bed is ook opgedekt, moet ik dan ook gaan denken dat er iets gaat gebeuren?

 • Bart Wolkaerts

  Dus hij doet een geste naar haar toe en probeert haar te versieren ik zie het probleem niet?

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Moet wel een lange trip geweest zijn naar dat "event" vermits ze moesten overnachten tijdens de vlucht in die privéjet. Klopt toch iets niet hoor..

 • Koen Cambré

  Oei oei, mislukte versierpogingen vallen dus ook al onder aanranding, zelfs als je niet opdringerig doet en er dus niets gebeurd is op een genante interactie tussen 2 personen na.