Het gaat nog altijd niet 'formidable' met Stromae: "Ik ben soms het noorden kwijt"

anp
Het Franse dagblad Libération wist Paul Van Haver, alias Stromae, te strikken voor een dubbelinterview met mode-icoon
Karl Lagerfeld. Uit het gesprek blijkt dat de zanger nog steeds niet de oude is sinds hij heftige bijwerkingen ondervond na de inname van malariapillen.

Het was midden 2015 toen Stromae zijn optredens in Afrika moest afzeggen omdat hij slecht had gereageerd op het antimalariamiddel Lariam. Later bleek dat hij leed aan een psychische aandoening veroorzaakt door het medicament.

Meer dan twee jaar later worstelt hij nog altijd met de naweeën daarvan, zo legt hij uit aan Karl Lagerfeld. "Een tijd geleden ben ik in het ziekenhuis opgenomen. Ik ben nog steeds in behandeling en daarom sta ik elke dag pas laat op", vertelt hij. "Ik heb een reactie gehad op Lariam en dat was verschrikkelijk erg."

Terugval
Daarna ging het wat beter met Stromae maar nu geeft hij toe dat hij een serieuze terugval heeft gehad met onder meer psychische decompensatie waardoor hij niet meer zo goed kan functioneren. "Ik ben de kluts kwijt. Dat is helemaal niet fijn. Ik leg me daarom ook geen ingewikkelde schema's op."

"Hoe manifesteert zich dat dan?", vraagt Karl Lagerfeld vervolgens. "Ik ben duizelig en heb last van angstaanvallen." Zijn dagen beginnen doorgaans pas 's middags en 's avonds en 's nachts schrijft hij en maakt hij muziek.

Concerten
Zijn muzikale carrière staat mede door zijn gezondheidsproblemen op een laag pitje. "Thuis maak ik nog muziek maar ik heb geen zin om uit te gaan", vertelt de zanger. Voorts onthult Stromae dat hij niet meer zo tuk is op het geven van concerten. "Ik hield er erg van maar op dit moment niet meer. Ik heb 210 concerten gedaan op twee jaar tijd. Dat is te veel."

En hoe ziet de toekomst eruit? "Ik kruis vaak mensen die me vragen hoe het zit met mijn volgende album?", zegt Stromae. "Mijn hoogste prioriteit is echter mijn gezondheid. Ik moet me eerst weer goed in mijn vel voelen."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman huyben

  De eventuele nevenwerkingen zijn bij iedereen anders. Zelf heb ik Lariam ook genomen en heb er totaal geen last van gehad. Ik heb waarschijnlijk geluk gehad.

 • Thierry Vansweevelt

  Niet alleen deze medicijnen... ook antidepressiva kunnen lelijk huishouden en NSAIDs zoals ibuprofen. Lenen van Peter om Paul te betalen, noemen ze dat. Het ene aspect van je gezondheid geef je op voor een medicijn voor het.andere. en zo kom je in de klauwen van big pharma terecht. Gewoon alles in de vuilbak gooien.

 • Tim Gebruers

  Dat ze daar niets anders op uitvinden,hoor dit vaker dat die medicijnen echt rotzooi zijn

 • Filip De Cononckx

  Ik denk dat hij eerder het zuiden kwijt is en daarom naar het noorden is gekomen.

 • L VANSEVEREN

  Ik heb die twee dagen genomen, niet normaal wat voor vuiligheid dit was???!!!