Hartverscheurend verhaal van gepeste Keaton krijgt bittere nasmaak

Keaton Jones.
Facebook Kimberly Jones Keaton Jones.
Het verhaal van Keaton Jones, het jongetje dat veel steun kreeg nadat zijn moeder een filmpje van hem online zette, heeft een andere wending gekregen. In de video vertelt Keaton in tranen dat hij dagelijks gepest wordt. De beelden werden miljoenen keren bekeken. Maar nu blijkt dat zijn moeder eerder online een aantal racistische uitlatingen gedaan zou hebben, is de sfeer omgeslagen. "Het was grappig bedoeld", reageert Kimberly nu zelf in de Amerikaanse ontbijtshow 'Good Morning America'. "Als ik de tijd kon terugdraaien, zou ik geen moment twijfelen. Mensen die ons kennen, weten dat we niet racistisch zijn. Willen jullie mij haten? Oké dan. Maar vergeet de echte boodschap niet: praat met jullie kinderen, want pesten is een heuse epidemie."

Het hartverscheurende filmpje van Keaton werd vrijdag door zijn moeder op haar Facebookpagina geplaatst. Keaton kwam voor de zoveelste keer vroeg thuis van school omdat hij bang was om te lunchen op school. Klasgenootjes hadden melk over hem heen gegooid en ham in zijn kleren gestopt.

"Ze noemen me lelijk en lachen me uit. Waarom pesten ze me? Wat heeft het voor nut?", vroeg Keaton zich huilend af. Zijn moeder plaatste het filmpje online met een pleidooi voor ouders. Praat met je kinderen over pesten, was haar boodschap.

Kimberly verscheen samen met haar zoon in 'Good Morning America' om zich te verdedigen.
Rv Kimberly verscheen samen met haar zoon in 'Good Morning America' om zich te verdedigen.

Gevoelige snaar
Het filmpje raakte bij velen een gevoelige snaar. Aan het einde van het weekend was de video alleen al op Facebook meer dan 20 miljoen keer bekeken. Duizenden mensen lieten op sociale media weten ook gepest te zijn en staken Keaton een hart onder de riem. Steunbetuigingen kwamen van sterren als Snoop Dogg, Eva Longoria en Victoria Beckham. 

Diverse bekende Amerikaanse sporters nodigden Keaton en zijn familie uit voor een wedstrijd met bijbehorende vipbehandeling. Er werd ook een GoFundMe-pagina aangemaakt voor Keaton, om hem bijvoorbeeld naar een goede school te sturen. In een mum van tijd werd bijna 50.000 euro ingezameld.


Het verhaal kreeg bijna even snel een andere wending toen een twitteraar naar eigen zeggen screenshots publiceerde van verschillende racistische Facebookposts van Kimberly Jones. Daarbij poseert ze ook met de 'confederatievlag', volgens velen een symbool van rassenhaat. Ze zou er ook opruiende teksten bij geplaatst hebben en haar kinderen met de vlag laten poseren hebben.

De screenshots leidden tot een kentering op sociale media. Zo ontstonden er twijfels over de motivatie van de moeder om de video van Keaton te delen. Vermoed wordt nu dat ze haar zoon simpelweg gebruikte om geld in te zamelen.  De man die een GoFundMe-actie startte, zette die inmiddels stop.

"Mijn hart gaat uit naar iedereen die wordt gepest, maar wat betekenen deze racistische beelden op de Facebookpagina van Keaton Jones' moeder? Maakt dat haar niet ook een pester?", twitterde acteur Slink Johnson.

MMA-vechter Joe Schilling liet ook zijn afgrijzen blijken op Instagram. "Ik voel me best wel stom nu. Ik heb contact gezocht met Keatons moeder na het zien van zijn filmpje en nodigde hen uit naar LA te komen om een gevecht van mij bij te wonen. Maar deze vrouw is alleen maar uit op geld."

In de vele reacties op sociale media laten mensen weten vooral medelijden te hebben met Keaton: nu wordt hij nog een keer het slachtoffer, terwijl hij net een goede boodschap de wereld in probeerde te sturen.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt De Zwarte

  Leef en laat leven.

 • Gerry Cle

  Hopelijk begrijpen alle pesters en racisten nu de gevolgen van hun gedrag. Keaton weet ondertussen hoe het voelt om uitgestoten te worden. Zoiets verschrikkelijks wens je niemand toe, ook geen holebi, moslim, kleurling of vluchteling.

 • Jessica Mehaignoul

  Hartverscheurend voor die jongen. Het breekt je hart zoiets te moeten lezen,voel erg met hem mee. Het is heel erg dat je zo gepest en vernederd word,er een goede boodschap aan wil geven en je eigen mama dan zo een dingen uithaalt. Hopelijk gebruikt ze het leed van haar zoon niet om hier munt uit te slaan

 • Recardo Fratali

  Erg voor die jongen maar nu weet de moeder ook wat het is gehaat te worden dat ze het even naar haar zoon vraagt, ze haat zwarten en is rascistisch.

 • Nicolas Ivanov

  Tegenwoordig ben je racist als je blank bent en ook maar een klein beetje nationalistisch.