Halsey neemt het op voor sekswerkers - en ontketent daarmee verhit debat

Halsey bracht een verhit debat op gang
EPA Halsey bracht een verhit debat op gang
Halsey (24) heeft op sociale media een verhit debat gestart nadat ze het opnam voor sekswerkers. In het verleden gaf de Amerikaanse zangeres al toe dat ze op een bepaald moment serieus overwoog om zelf prostituee te worden om eten te kunnen kopen. 

“Ik krijg heel veel kritiek omdat ik gisterenavond op Instagram ‘#supportsexworkers’ postte”, schreef Halsey op Twitter en Instagram. “Laat me even duidelijk zijn. Ik steun sekswerkers. Ik steun mensen die in die branche werken en daarvoor hun toestemming gaven. Ik had het uiteraard niet over mensen die gedwongen in de seksindustrie werken. Het heeft allemaal te maken met autonomie en keuze.”

Ze ging verder: “Ik merk elke dag dat het gesprek over feminisme groter maar ook genuanceerder dan ooit is dankzij sociale media als platform. Ik probeer - en ik hoop dat jullie ook proberen - om rekening te houden met culturele en regionale verschillen die het gesprek bemoeilijken. Laten we dit gesprek opentrekken. Is dit een cultureel verschil? Ik heb gemerkt dat de meeste mensen die me nu afkeuren en die mijn idee verwerpen afkomstig zijn uit Latijns Amerika. In de Verenigde Staten ben ik bevriend met heel veel mannen en vrouwen die in de seksindustrie werken en daardoor gesterkt zijn.” 

Steun

“Er speelt uiteraard een socio-economisch element mee”, klonk het. “Maar ik denk dat het niet verantwoordelijk van ons is om alle sekswerkers te generaliseren tot ‘arme vrouwen’. Een onderdeel van #supportsexworkers is dat we het veld reguleren, zodat het voor de betrokkenen een veiligere omgeving kan zijn. Het betekent niet alleen dat we ze steunen voor persoonlijk plezier. Het betekent dat we hen bijstaan en vechten voor hun recht om het werk te doen dat ze gekozen hebben. Maar het is geen betaalde toestemming. Het is een betaling voor een dienst. Van een individu dat daarvoor toestemt. Als iemand in de industrie me volgt en wil deelnemen aan het gesprek: ik wil graag jouw perspectief horen.”

Halseys boodschap bracht een verhit debat op gang, met uitgesproken voor- en tegenstanders, al bleken de meeste mensen haar wel te begrijpen. Zo schreef iemand: “Jullie keuren Halsey af maar ze heeft niet gelogen. Vrouwen die ervoor kiezen om in de seksindustrie te gaan en vrouwen die ertoe gedwongen worden zijn twee verschillende groepen. Sekswerk en sekshandel zijn totaal verschillend. Stop ermee om vrouwen die in de seksindustrie werken sletten te noemen en op hen neer te kijken.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.