Gordon Ramsay pakt uit met ‘authentiek’ Aziatisch restaurant, maar de kritiek is snoeihard: “Dit is een ‘Kitchen Nightmare’”

Gordon Ramsay
afp Gordon Ramsay
De restaurantgroep van Gordon Ramsay is zich volop aan het voorbereiden om ‘Lucky Cat’ te openen, een authentiek Aziatisch eethuis in Londen. Maar na een lanceringsevent met journalisten vorige week claimde recensent Angela Hui dat het je reinste ‘keuken-nachtmerrie’ is (naar analogie met de tv-show ‘Kitchen Nightmares’ van de Britse sterrenkok) en daar heeft ze zo haar redenen voor.

In promotiebrochures wordt Lucky Cat omschreven als een “authentiek Aziatische lounge en eethuis dat zijn inspiratie vond in gelijkaardige restaurants in de jaren dertig in Tokio en het Verre Oosten”.

Maar tijdens het lanceringsevent weerklonken kritische noten. Volgens Angela Hui was zij “de enige Oost-Aziatische persoon in een kamer met 30 à 40 journalisten en chef-koks”. “De setting was meer een louche nachtclub dan een Aziatisch eethuis”, schreef ze onder meer in een reeks vernietigende berichten op Instagram en in een recensie op de website van Eater London.

De recensente verwijt Ramsay dat hij zonder veel kennis van zaken aan culturele ‘toe-eigening’ doet (het overnemen van elementen uit de ene cultuur door leden van een andere, meer dominante cultuur). Volgens haar was het immers helemaal geen ‘Aziatisch’ event ter promotie van een ‘Aziatisch’ restaurant, maar eerder een Kitchen Nightmare.

Tijdens de feestelijke avond merkte Ramsay op dat de chef-kok van het nieuwe restaurant, Ben Orpwood, “meer gekwalificeerd en ervaren was dan hij op dit vlak en dat hij maandenlang tijdens meerdere reizen de Aziatische keuken ter plekke was gaan bestuderen”.

Ook andere critici wijzen erop dat de ‘Lucky Cat’ helemaal geen koks met Aziatische roots lijkt te hebben en dan is het vreemd om over een ‘authentiek’ Aziatisch restaurant te spreken.

“Onbeschofte beoordeling”

In een post op Instagram heeft Ramsay ondertussen zelf uitgehaald naar de recensente. Hij verklaarde dat hij “ondanks de vele positieve reacties” toch moest reageren op een “onbeschofte beoordeling”.

Hij beschuldigde Hui ervan onprofessioneel te zijn geweest door een “hoop vernederende en aanstootgevende posts op sociale media” te publiceren. “Het is prima om niet van mijn eten te houden, maar vooroordelen en beledigingen zijn niet welkom”, schreef Ramsay.

“Onze restaurants discrimineren nooit op basis van geslacht, ras of geloof. Ik moet het niet met alle recensies eens zijn, maar als iemand kritisch is dan verwacht ik wel dat hij of zij dat op een integere en professionele manier doet. (Lees verder onder Instagrampost)

<div style=" display: flex; flex-direction: row; align-items: center;"> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 40px; margin-right: 14px; width: 40px;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: column; flex-grow: 1; justify-content: center;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; margin-bottom: 6px; width: 100px;"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 4px; flex-grow: 0; height: 14px; width: 60px;"></div></div></div><div style="padding: 19% 0;"></div><div style="display:block; height:50px; margin:0 auto 12px; width:50px;"><svg width="50px" height="50px" viewBox="0 0 60 60" version="1.1" xmlns="https://www.w3.org/2000/svg" xmlns:xlink="https://www.w3.org/1999/xlink"><g stroke="none" stroke-width="1" fill="none" fill-rule="evenodd"><g transform="translate(-511.000000, -20.000000)" fill="#000000"><g><path d="M556.869,30.41 C554.814,30.41 553.148,32.076 553.148,34.131 C553.148,36.186 554.814,37.852 556.869,37.852 C558.924,37.852 560.59,36.186 560.59,34.131 C560.59,32.076 558.924,30.41 556.869,30.41 M541,60.657 C535.114,60.657 530.342,55.887 530.342,50 C530.342,44.114 535.114,39.342 541,39.342 C546.887,39.342 551.658,44.114 551.658,50 C551.658,55.887 546.887,60.657 541,60.657 M541,33.886 C532.1,33.886 524.886,41.1 524.886,50 C524.886,58.899 532.1,66.113 541,66.113 C549.9,66.113 557.115,58.899 557.115,50 C557.115,41.1 549.9,33.886 541,33.886 M565.378,62.101 C565.244,65.022 564.756,66.606 564.346,67.663 C563.803,69.06 563.154,70.057 562.106,71.106 C561.058,72.155 560.06,72.803 558.662,73.347 C557.607,73.757 556.021,74.244 553.102,74.378 C549.944,74.521 548.997,74.552 541,74.552 C533.003,74.552 532.056,74.521 528.898,74.378 C525.979,74.244 524.393,73.757 523.338,73.347 C521.94,72.803 520.942,72.155 519.894,71.106 C518.846,70.057 518.197,69.06 517.654,67.663 C517.244,66.606 516.755,65.022 516.623,62.101 C516.479,58.943 516.448,57.996 516.448,50 C516.448,42.003 516.479,41.056 516.623,37.899 C516.755,34.978 517.244,33.391 517.654,32.338 C518.197,30.938 518.846,29.942 519.894,28.894 C520.942,27.846 521.94,27.196 523.338,26.654 C524.393,26.244 525.979,25.756 528.898,25.623 C532.057,25.479 533.004,25.448 541,25.448 C548.997,25.448 549.943,25.479 553.102,25.623 C556.021,25.756 557.607,26.244 558.662,26.654 C560.06,27.196 561.058,27.846 562.106,28.894 C563.154,29.942 563.803,30.938 564.346,32.338 C564.756,33.391 565.244,34.978 565.378,37.899 C565.522,41.056 565.552,42.003 565.552,50 C565.552,57.996 565.522,58.943 565.378,62.101 M570.82,37.631 C570.674,34.438 570.167,32.258 569.425,30.349 C568.659,28.377 567.633,26.702 565.965,25.035 C564.297,23.368 562.623,22.342 560.652,21.575 C558.743,20.834 556.562,20.326 553.369,20.18 C550.169,20.033 549.148,20 541,20 C532.853,20 531.831,20.033 528.631,20.18 C525.438,20.326 523.257,20.834 521.349,21.575 C519.376,22.342 517.703,23.368 516.035,25.035 C514.368,26.702 513.342,28.377 512.574,30.349 C511.834,32.258 511.326,34.438 511.181,37.631 C511.035,40.831 511,41.851 511,50 C511,58.147 511.035,59.17 511.181,62.369 C511.326,65.562 511.834,67.743 512.574,69.651 C513.342,71.625 514.368,73.296 516.035,74.965 C517.703,76.634 519.376,77.658 521.349,78.425 C523.257,79.167 525.438,79.673 528.631,79.82 C531.831,79.965 532.853,80.001 541,80.001 C549.148,80.001 550.169,79.965 553.369,79.82 C556.562,79.673 558.743,79.167 560.652,78.425 C562.623,77.658 564.297,76.634 565.965,74.965 C567.633,73.296 568.659,71.625 569.425,69.651 C570.167,67.743 570.674,65.562 570.82,62.369 C570.966,59.17 571,58.147 571,50 C571,41.851 570.966,40.831 570.82,37.631"></path></g></g></g></svg></div><div style="padding-top: 8px;"> <div style=" color:#3897f0; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:550; line-height:18px;"> Dit bericht bekijken op Instagram</div></div><div style="padding: 12.5% 0;"></div> <div style="display: flex; flex-direction: row; margin-bottom: 14px; align-items: center;"><div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(0px) translateY(7px);"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"></div> <div style="background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; height: 12.5px; width: 12.5px; transform: translateX(9px) translateY(-18px);"></div></div><div style="margin-left: 8px;"> <div style=" background-color: #F4F4F4; border-radius: 50%; flex-grow: 0; height: 20px; width: 20px;"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 2px solid transparent; border-left: 6px solid #f4f4f4; border-bottom: 2px solid transparent; transform: translateX(16px) translateY(-4px) rotate(30deg)"></div></div><div style="margin-left: auto;"> <div style=" width: 0px; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-right: 8px solid transparent; transform: translateY(16px);"></div> <div style=" background-color: #F4F4F4; flex-grow: 0; height: 12px; width: 16px; transform: translateY(-4px);"></div> <div style=" width: 0; height: 0; border-top: 8px solid #F4F4F4; border-left: 8px solid transparent; transform: translateY(-4px) translateX(8px);"></div></div></div>

Een foto die is geplaatst door null (@gordongram) op

“Blank sausje voor marketingdoeleinden”

Ook andere chefs hebben zich ondertussen in het debat gemengd. Ondernemer en restaurateur George Chen schreef op Twitter: “Gaat de bekende chef-kok zijn blanke koks in een Aziatische taal vervloeken of wat? Elke chef heeft het recht om een andere keuken op zijn manier te interpreteren, maar de cultuur moet dan zeer grondig bestudeerd worden en niet met een blank sausje overgoten worden puur voor marketingdoeleinden.”

Chen vervolgde door te stellen dat hij daarmee niet wilde zeggen dat blanke koks niet op Chinese of Aziatische wijze zouden mogen koken, maar dat er wel veel meer nodig is om over een echt “authentiek Aziatisch” restaurant te kunnen spreken.




10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tamasius Brixiis

    Als mensen met woorden als 'cultural appropriation' smijten stop ik met de rest van hun boodschap te lezen

  • Thomas Van Der Linden

    Wat de mensen ook van hem vinden, zijn restaurants zijn echt wel top. Zowel qua eten, service en hygiene.

  • Daniel Wouters

    We spreken hier niet mee over sterrenchefs maar over sterrenmanagers de naam wordt verkocht,deze mensen staan al lang niet meer zelf in de keuken,hun programma's worden volledig geregiseerd ,de merchandise is belangrijk idem voor bv Jamie Olivier,als het publiek maar gelooft dat hun producten goed zijn.

  • Richard Tolenaars

    De beste keuken is de Thaise keuken, heel iets anders dan de "sterrenrestaurants" hier waar je een hele bloemlezing krijgt over twee blaadjes witlof, en een aardappeltje dat je amper ziet liggen, en allemaal veel te duur ook. Wij hebben in onze tuin, verse citroengras, kurkumawortel, verse gemberwortel, verse Thai basilicum, okra, en nog veel meer fantastische smaken;

  • Ramon Simon

    Ik kook soms authentiek aziatisch, met ingredienten uit het land zelf. Het is lekker voor de afwisseling, maar aan onze keukens kunnen weinig andere landen evenaren. Dergelijke sterrenchefs gaan natuurlijk nooit oude klassieke recepten kopieren, maar maken er iets nieuws, spannender van.