Goedele gaat Nederlandse politici voorlichten

photo_news
Nu donderdag verwelkomt de Nederlandse Tweede Kamer een bijzondere gast: niemand minder dan Goedele Liekens zal de politici er seksuele voorlichting geven, inclusief interactieve seksquiz. Sensoa is alvast fan: "Topidee, Goedele zou dit ook in het Vlaams Parlement moeten doen."

Initiatiefnemer is Rutgers, een Nederlands kenniscentrum over seksualiteit. Dat vindt net als Goedele dat seksuele voorlichting nog te vaak een droge opsomming is 'van geslachtsorganen en de eisprong'. "Tieners weten vrij veel over zaken als het voorkomen van zwangerschap en soa's", zegt Marjolein Klaassen van ­Rutgers in Het Nieuwsblad. "Maar dat je bij seks met twee moet zijn om plezier te hebben, wordt veel minder besproken, net als weerbaarheid en duidelijke communicatie tijdens de seks. Scholen zijn terughoudend om daarover les te geven." Uit onderzoek blijkt dat amper een kwart van de kinderen tussen 9 en 12 jaar les krijgt over seksuele grenzen.

Om onze kinderen te beschermen tegen grensoverschrijdend seksueel gedrag, moet ingezet worden op doorgedreven seksuele opvoeding, vindt Goedele. Daarom trekt ze naar de Kamer om de politici het goede voorbeeld te geven. "Ik hoop dat de politici er iets van opsteken. Dat ze weten wat inhoudelijk een goede seksuele opvoeding is en dat meenemen in hun richtlijnen." Concreet zal Goedele een presentatie van zo'n 20 minuten geven, met onder andere filmpjes, een seksvragenronde en een interactieve seksquiz. Ook man-vrouwverhoudingen in relaties komen aan bod, alsook toelichting over seksuele wensen en grenzen.