Freek de Jonge is pessimistisch over toekomst

Cabaretier Freek de Jonge.
ANP Cabaretier Freek de Jonge.
Freek de Jonge is pessimistisch over de toekomst. Dat stelde hij zondagavond in de radiodocumentaire 'Yolo', over ironie als levenshouding onder twintigers. De 70-jarige cabaretier vreest dat de huidige generatie niet strijdbaar genoeg is om zich te weren tegen de conflicten van deze tijd.

"We doen maar wat", stelt De Jonge op de Nederlandse radiozender NPO Radio 1. "Er is geen enkele lijn meer, en er is nergens iemand die ons durft te leiden." De globalisering, de digitale media en het conflict met de islam vragen om een nieuwe aanpak. "Maar we hebben niet meer de weerbaarheid die we nodig hebben tegen aanvallen van buitenaf. Geen enkel mens in Nederland heeft meer de strijdlust om zich op te offeren voor de waarden waar het westen voor staat. Dat is het gevaar van de ironische levenshouding van de nieuwe generatie."

In 'Yolo, de zelfbewuste leegte', probeert radiomaker Botte Jellema te doorgronden waarom zoveel twintigers en dertigers een ironische levenshouding aannemen en wat daar de consequenties van zijn. Behalve De Jonge komen ook stripmaker Ype Driessen, cabaretier Louise Korthals en wetenschapper Linda Duits aan het woord. U kunt de radiodocumentaire hier beluisteren.

Freek de Jonge toert tot eind mei met zijn programma 'Als je me nu nog niet kent' langs de Belgische en Nederlandse theaters. Meer info vindt u hier.