Filmregisseur Héctor Babenco overleden

AP
De Braziliaans-Argentijnse filmregisseur Héctor Babenco is in São Paulo overleden aan een hartaanval. De man die de filmwereld meesterwerken schonk als "Kiss of the Spider Woman" (1985) en het gevangenisdrama "Carandiru" werd 70. Babenco werd in 1946 geboren in het Argentijnse Mar del Plata, maar verwierf in 1977 het Braziliaanse staatsburgerschap.

Voor het drama "Kiss of the Spider Woman", over de relatie tussen twee gevangenen (William Hurt en Raul Julia) tijdens de militaire dictatuur en naar de roman van Manuel Puig, werd Babenco genomineerd voor een Oscar voor de beste regie. Hoofdrolspeler William Hurt won de Oscar voor beste acteur.

Babenco wierf grote bekendheid met zijn internationale speelfilmdebuut "Pixote" over een straatjongen in Sao Paulo. Na het succes van "Kiss" volgden nog twee Hollywoodfilms: "At play in the fields of the Lord" en "Ironweed", naar de gelijknamige roman van William Kennedy. In die film zijn Jack Nicholson en Meryl Streep te zien als alcoholverslaafde 'losers'.