Familie van Michael Jackson veroordeelt "openbare lynchpartij" in nieuwe documentaire

EPA
De familie van de overleden popster Michael Jackson is niet te spreken over de documentaire 'Leaving Neverland', die op het Sundance-filmfestival in wereldpremière is gegaan. De familieleden doen de film, waarin de beschuldigingen van seksueel misbruik bij minderjarigen opnieuw aan bod komen, af als een "openbare lynchpartij".

Het vier uur lange 'Leaving Neverland’ beschrijft hoe de beroemde popzanger lange seksuele relaties begon met twee jongens, die bij het begin van die relaties amper 7 en 10 jaar oud waren. Het tweetal, intussen gevorderde dertigers, stelt dat zij door de popster seksueel werden misbruikt. Ze vertellen hoe zij jaren later met die ervaring omgingen. Het 'Neverland' uit de titel verwijst naar de ranch waar Jackson leefde van 1998 tot 2003.

Verontwaardiging

De eerste vertoning vond vrijdag plaats op het Amerikaanse Sundance-filmfestival en leidde tot veel verontwaardiging. Heel wat kijkers lieten weten dat ze geschandaliseerd waren en dat ze niet langer geloofden in de onschuld van de 'King of Pop'.

"Michael heeft altijd de andere wang toegekeerd, en wij hebben altijd de andere wang toegekeerd als mensen onze familie aanvielen. Dat is hoe het gaat bij de Jacksons", zo reageert de familie nu in een mededeling. "Maar we kunnen niet blijven toekijken wanneer deze openbare lynchpartij plaatsvindt", klinkt het. "Michael is hier niet meer om zich te verdedigen. Anders zouden deze beschuldigingen niet geuit zijn."

Wade Robson werkte als danser samen met Michael Jackson.
RV Wade Robson werkte als danser samen met Michael Jackson.

Michael Jackson overleed op 25 juni 2009, op 50-jarige leeftijd, aan een dodelijke dosis van het verdovingsmiddel propofol. 

De zanger, danser en songwriter werd in het verleden al meermaals in verband gebracht met kindermisbruik. In 2003 voerden agenten een huiszoeking in 'Neverland' uit, nadat een toen 13-jarige jongen hem beschuldigd had van aanranding. In 2005 werd Jackson uiteindelijk van alle klachten vrijgesproken. 

Een zaak uit 1993, ingediend door een ten tijde van de feiten eveneens 13-jarige jongen, werd buitengerechtelijk geregeld doordat Jackson 23 miljoen dollar ophoestte. 

Wade Robson en James Safechuck getuigden ook persoonlijk in de zaal over wat er zich afspeelde op Jacksons Neverland Ranch.
RV Wade Robson en James Safechuck getuigden ook persoonlijk in de zaal over wat er zich afspeelde op Jacksons Neverland Ranch.
“Hij is niet hier om zichzelf te verdedigen”, staat op een protestfolder tegen de documentaire.
Danny Moloshok/Invision/AP “Hij is niet hier om zichzelf te verdedigen”, staat op een protestfolder tegen de documentaire.
Danny Moloshok/Invision/AP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ramses Temmerman

  Michael was tijdens zijn dertiger jaren zelf nog een kind (door o.a. geen normale jeugd te hebben gehad), hij was b.v. dol op waterballonen gevechten, je kan dit zien op youtube in zijn private home movies. Hij was dol op alle dingen die hij in zijn jeugd niet kon doen met andere kinderen. Dat niet iedereen dit begrijpt en hier iets negatief achter zoekt kan ik ook wel verstaan. Beschuldigen is altijd makkelijk als je er zelf niet bij was, bewijzen van seksueel misbruik zijn ook nooit gevonden.

 • Eddy Vervaet

  Volledig eens met u,Marijke...

 • Samy Zaouch

  Laat Michael in vrede rusten geloof nooit dat hij kinderen misbruikt heeft zijn 2 de zo gezegd slachtoffer heeft ooit ook moeten bekennen dat hij gelogen heeft en op Neverland is nooit iets gevonden van kinder misbruik

 • marijke deruyck

  Als hij dat werkelijk gedaan heeft, is er geen enkele reden om dat te blijven ontkennen. Er is weliswaar geen rook zonder vuur, maar er zijn ook altijd mensen die munt willen slaan uit rechtzaken tegen beroemde personen, wetend dat die zullen betalen om hun imago niet te schaden. In ieder geval was er toch iets eigenaardigs met die man, zijn muziek is evenwel ongeëvenaard.