Evi Hanssen meter van stigWA: "Mijn broer is al jarenlang in behandeling"

Photo News
Evi Hanssen nam onlangs het meterschap van stigWa op zich. Dat is een project van het psychiatrisch centrum (PC) Bethanië in Zoersel. Met stigWa hopen ze het stigma dat op geestelijke gezondheid kleeft, weg te werken.

Ze wordt via haar broer geconfronteerd met psychiatrische zorgen. "Mijn oudere broer Koen is al jaren in behandeling. We zijn thuis met vier kinderen, hij is de middelste. Hij heeft ook in Duffel gezeten, overal eigenlijk. Mijn ouders hebben er alles aan gedaan om hem te helpen: Bachbloesems, gezinstherapie, mediums, alternatieve therapie, noem maar op."

"Sinds 2,5 jaar is hij in dagtherapie in PC Bethanië en verblijft hij in De Sprong, een huis van Bethanië", vertelt ze in Gazet van Antwerpen. Evi was twee jaar toen Koen problemen kreeg.

Dwanggedachten
"Hij was zeven jaar toen hij van school naar huis kwam met 'tics'. Het tourettesyndroom maar in de jaren tachtig kende men dat allemaal nog niet zo." Koen heeft last van dwanggedachten en angsten.

"Als hij daarover vertelt, herken ik veel van die zaken. Iedereen denkt wel eens: 'wat als ik nu ineens aan mijn stuur draai? Of als ik hier ineens op de alarmknop druk in de tram?' Maar het verschil is dat ik geen angst heb voor die gedachten, dat het mij niet verlamt, terwijl dat bij Koen wel het geval is."

Voor meer informatie over stigWa kan u hier terecht.