Erika Van Tielen: "Soms heb ik het gevoel dat ik mijn zonen niet de baas kan"

Dieter Bacquaert
Familie-actrice Erika Van Tielen (33) ziet haar zonen Finn (5) en Rowen (3) doodgraag, maar de twee levendige jongetjes maken het haar niet altijd gemakkelijk. Wat ontspanning is dus welkom. "Ik wil geen slaaf worden van mijn agenda of die van de kinderen", vertelt ze in Story.

Mijn kind, schoon kind: het is een val waar heel wat ouders in trappen. Naar de buitenwereld toe laten ze gretig uitschijnen dat zoon- of dochterlief perfect is, terwijl ze thuis vaak met de handen in het haar zitten. Niet verwonderlijk: opvoeding is eerder een kunst dan een exacte wetenschap. Erika Van Tielen windt er dan ook geen doekjes om op haar blog erikavantielen.be. "Helemaal goed pak ik het precies toch ook niet aan, die opvoeding van mijn kinderen", schrijft ze. "Mijn twee luide, bijzonder levenslustige kleuters. Die overal opgemerkt worden. En niet zelden in weinig positieve zin."

Tijdens een ontspannend tripje naar de Kempen nuanceert ze haar uitspraak. "Mijn kinderen zijn voor alle duidelijkheid geen gangsters", lacht Erika in Story. "Wel typische jongens die bij momenten selectief doof zijn. Soms vraag ik me af waarom ze het mij zo moeilijk maken, want diep vanbinnen weten ze wél dat ze moeten luisteren."

Minirebellen
Zijn Finn en Rowen dan twee minirebellen? "Ik ben er mij in elk geval van bewust dat er veel bravere kinderen zijn die sneller doen wat je vraagt. Bij die van mij moet er wat meer getrokken en gesleurd worden. Soms zijn ze flink, maar ik besef dat het beter kan. Al vind ik niet dat ik faal als moeder, maar een kind opvoeden is wel een constante zoektocht, waarvoor helaas geen handleiding bestaat. De ene dag denk je dé manier gevonden te hebben om ze te laten luisteren, de volgende dag draait alles vierkant. Frustrerend, want je doet elke dag je best om een goede mama of papa te zijn. Soms zit ik echt met de handen in het haar en vraag ik me af hoe ik een bepaalde situatie moet aanpakken. Als ouder heb je uiteraard een hele verantwoordelijkheid, maar het karakter en de ontwikkeling van je kind heb je niet altijd in de hand. Ik heb al van alles geprobeerd, van belonen tot straffen, maar elke oplossing blijkt tijdelijk. Soms heb ik het gevoel dat ik mijn zonen niet de baas kan. (zucht) Ach, ik kijk gewoon al uit naar de dag dat ze doen wat ik vraag zonder dat ik achter hun veren moet zitten."

Lees het hele interview vandaag in Story.