Epstein-vertrouwelinge opgepakt en aangeklaagd voor betrokkenheid bij ronselen van minderjarige meisjes voor seks

De FBI heeft de vertrouwelinge opgepakt van de overleden Amerikaanse zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein. Maxwell wordt verdacht van betrokkenheid bij de zedendelicten van Epstein.
via REUTERS De FBI heeft de vertrouwelinge opgepakt van de overleden Amerikaanse zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein. Maxwell wordt verdacht van betrokkenheid bij de zedendelicten van Epstein.
Ghislaine Maxwell, de rijke Britse socialite die gezien wordt als een spilfiguur in het misbruiknetwerk van de overleden miljonair Jeffrey Epstein, is gearresteerd. Dat bevestigt de Amerikaanse federale recherche FBI. Maxwell is onder meer aangeklaagd wegens meineed en betrokkenheid bij het ronselen van minderjarige meisjes voor seks.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ghislaine Maxwell (58) werd donderdag in Bradford, New Hampshire, gearresteerd door de FBI, meldde NBC New York op basis van twee hooggeplaatste bronnen binnen justitie. De FBI heeft het nieuws intussen bevestigd.

Meisjes ronselen

Maxwell is de dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell die in 1991 van zijn jacht viel en in zee verdronk. Ze was jarenlang de vriendin van zedendelinquent Jeffrey Epstein (66), die vorig jaar werd opgepakt voor misbruik van talloze vrouwen op zijn privé-eiland in de Caraïben. Hij pleegde in augustus zelfmoord in zijn cel, in afwachting van zijn proces. 

Maxwell wordt gezien als zijn vertrouwelinge, die decennialang aan de zijde van de investeerder stond en die contacten met prominenten warm hield. Ze zou hem ook hebben geholpen bij het ronselen van jonge vrouwen voor het misbruik. Ze verdween uit beeld na de zelfmoord van de multimiljonair.

Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. Maxwell was de ex-vriendin van Epstein en zou het misbruik hebben ondersteund.
Patrick McMullan via Getty Image Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. Maxwell was de ex-vriendin van Epstein en zou het misbruik hebben ondersteund.

‘Masseren’

Maxwell en Epstein werden na een eerste ontmoeting in de vroege jaren 90 al snel twee handen op één buik. Sommigen hebben het over een romantische relatie, anderen over een heel hechte vriendschap. Hoe dan ook, de twee bleken partners in crime en uit vorig jaar vrijgegeven rechtbankdocumenten blijkt dat je die omschrijving letterlijk mag nemen.

Zo vertelde Virginia Giuffre dat ze op 16-jarige leeftijd door Maxwell als masseuse voor Epstein werd ingehuurd. In haar getuigenis is te lezen dat het masseren al snel andere proporties aannam. “Ze noemden seks ‘massage’. Ze noemden modellenwerk ‘massage’. Er waren trio’s, dildo’s, betalingen en cadeautjes. En niet alleen met Epstein, maar ook met bekende vrienden van hem”, vertelde ze in een interview. Zo viel ook de naam van de Britse prins Andrew, een goede vriend van Maxwell. 

Nog getuigenissen

Ook in andere getuigenissen blijft de naam van Ghislaine terugkomen als ‘hoerenmadam’. Gewapend met een stapeltje visitekaartjes trok ze klaarblijkelijk langs middelbare scholen in Palm Beach in Florida en gaf meisjes die wat wilden bijverdienen haar gegevens. Het ging dan om ‘modellenwerk’ of ‘het geven van massages’. Giuffre diende in 2015 een klacht tegen Maxwell in, net als een aantal andere vrouwen.

De openbare aanklager riep andere slachtoffers nog op zich te melden bij de FBI.

In totaal zes aanklachten

Maxwell werd al een tijd discreet in de gaten gehouden door de politiediensten. “Ze woonde in luxe terwijl haar slachtoffers nog steeds lijden”, verklaarde Bill Sweeney, onderdirecteur van de FBI. 

In totaal zijn er zes aanklachten tegen de socialite ingediend. Vier van de aanklachten hebben betrekking op ronselactiviteiten, waaronder het lokken van meisjes en het vervoeren van meisjes en het plannen daarvan. Maxwell zou ook meerdere malen meineed hebben gepleegd toen ze volhield niets te weten van Epsteins misbruik.

Maxwell was volgens aanklagers op de hoogte van de voorkeur van haar ex-vriend voor jonge vrouwen en wist wat hen te wachten stond. Ze zou de meisjes ook hebben aangemoedigd Epstein te masseren. Slachtoffers waren daarbij soms geheel of gedeeltelijk naakt. “Eindelijk staat Maxwell terecht voor haar rol in de misdaden. Het is het meest recente resultaat in het onderzoek naar Epstein en de mensen rondom hem. Dat onderzoek is nog steeds lopende”, zei Strauss.

Lees ook: Van steenrijke socialite naar ‘hoerenmadam’ op de vlucht: “Ghislaine Maxwell ontloopt FBI in Frankrijk” (+)

Ze zou Epstein hebben geholpen en hem tienermeisjes hebben bezorgd voor seks.
AFP Ze zou Epstein hebben geholpen en hem tienermeisjes hebben bezorgd voor seks.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  Het is alleen maar mogelijk, als ze Ghislaine levend kunnen houden.

 • Piet Deroover

  Interessant om de Netflix documentaire over deze zaak te bekijken. Daar wordt duidelijk aangetoond dat je met geld kan doen wat je wil, met medeweten van rechters, presidenten...

 • rony de bilde

  En prins Andrew blijft buiten schot hoe komt dat, omdat ze een telg van de koninklijke familie niet durven aanklagen er is nochtans bewijs genoeg dat hij zich heeft vergrepen aan meerdere jonge vrouwen

 • Louis Heyens

  ach, een beetje aan links en rechts aan de touwtjes trekken, een paar "vriendjes" aanspreken, een beetje aan geheugenverlies lijden en een pak advocaten (van de duurste soort) er op zetten. Gegarandeerd zal er wel een procedurefout of een ander addertje van onder het gras vandaan komen maar de "medeplichtigen" zullen NOOIT een straf krijgen die in verhouding is met hun wandaden

 • Monique Lepelaar

  Goed nieuws zo iemand mag niet in de samenleving zijn want ze heeft die meiden hun leven overhoop gehaald. Laat de rechter maar beslissen