Eerste zwarte cowboy van Hollywood overleden

In een ziekenhuis in Los Angeles is gisteren de eerste zwarte cowboy van Hollywood overleden. Zanger/acteur Herb Jeffries overleed aan een hartfalen. Hij werd 100 jaar oud.

Jeffries werd in 1913 in Detroit geboren als Umberto Valentino. Al snel bleek hij talent te hebben als zanger. In de jaren dertig speelde hij in enkele middelmatige westerns, waar hij zich tussen een blanke cast manifesteerde als de eerste zwarte 'zingende cowboy'.

Echt succes kende hij pas nadien, in de jaren veertig, toen hij resoluut koos voor zijn muziekcarrière. Hij werkte onder meer samen met Duke Ellington en had zin grootste hit met 'Flamingo', die miljoenen keren over de toonbank ging.

In de jaren vijftig verhuisde hij naar Frankrijk, waar hij in Parijs een populaire jazzclub opende, genaamd 'The Flamingo'. Af en toe moest hij de oversteek maken naar de Verenigde Staten, om er op te treden of in een film te spelen. Zo ook in 1957, toen hij de hoofdrol speelde in 'Calypso Joe', met aan zijn zijde Angie Dickinson.

In de sixties keerde hij terug naar de VS, waar hij regelmatig een rolletje speelde in televisiereeksen. Jeffries, die vijf keer huwde, laat een vijfde vrouw, drie dochters en twee zonen achter.