Eerste vrouw van Marlon Brando Anna Kashfi (80) overleden

Marlon Brando en Anna Kashfi waren slechts elf maanden getrouwd, maar hun vechtscheiding en haar etnische achtergrond haalden jarenlang het nieuws.
Kos Marlon Brando en Anna Kashfi waren slechts elf maanden getrouwd, maar hun vechtscheiding en haar etnische achtergrond haalden jarenlang het nieuws.
Anna Kashfi, de actrice die exotische schoonheden speelde en een kort maar turbulent huwelijk met Marlon Brando kende, is overleden in een zorgcentrum in Woodland, Washington. Kashfi werd 80 jaar.

Kashfi was de eerste vrouw van Brando en de moeder van hun zoon Christian. Kashfi overleed 16 augustus. Haar overlijden werd bevestigd door de lijkschouwer, die verklaart dat de vrouw een natuurlijke dood stierf.

Kashfi was slechts elf maanden getrouwd met Brando, de twee scheidden in 1958. Hun stormachtige relatie en haar pogingen om het hoederecht over hun zoon te verwerven haalden evenwel jarenlang het nieuws.

'Brando for Breakfast'
In haar memoires uit 1979, 'Brando for Breakfast', noemt Kashfi de filmlegende "een kalende, dikbuikige hypochonder, een Superman op middelbare leeftijd met een piepende ademhaling, een egomaniak". Ze verklaarde dat Brando haar fysiek en emotioneel misbruikte. "In hem schuilt de onwedergeboren ziel van een Cro-Magnon", schreef ze.

Voorpaginanieuws
In de rechtbank omschreef Brando zijn ex-vrouw als een gewelddadige, aan de drank en medicatie verslaafde vrouw. Hij zei dat hij met haar trouwde omdat ze zwanger was en dat hij toen al de intentie had binnen het jaar te scheiden. De twee trouwden in de woonkamer van zijn tante, op 11 oktober 1957. In 1960 was hun scheiding rond. Beide gebeurtenissen haalden de frontpagina's.

Indiaas? Iers? Welsh?
Ook haar etnische achtergrond was voer voor de pers. De dag na hun huwelijk, verklaarde een arbeider in Cardiff: "Dat is onze Joan". William Patrick O'Callaghan en zijn vrouw Phoebe wisten het zeker: mevrouw Brando was hun dochter en niet de dochter van de rijke Indiase architect Devi Kashfi, zoals zij zelf beweerde.

Het koppel uit Wales verklaarde dat Joan was opgegroeid in India, waar O'Callaghan bij de spoorwegen werkte tot zijn dochter 13 was. Ze verhuisden toen naar Cardiff, waar ze haar school afmaakte en in een fish-and-chipszaak werkte vooraleer ze als model en actrice aan de slag ging. De doopgegevens en andere documenten bevestigden het verhaal van O'Callaghan.

In haar memoires verklaart Kashfi dat O'Callaghan haar stiefvader was en dat zij het product was van een "onofficiële alliantie" tussen de architect, die enkele weken voor haar huwelijk met Brando overleed, en de Indiase vrouw Selma Ghose. "Is ze Indiaas? Is ze Iers? Is ze Welsh? Het ligt er maar aan", zo schreef The Washington Post eerder dit jaar over de controverse. "De meest fascinerende onthulling in het verhaal van Kashfi is dat zelfs een klein beetje roem ervoor zorgt dat iedereen beslag op je legt".

Verscholen in Mexico
De roem van Kashfi stamt uit de rolletjes die ze in de jaren vijftig in enkele films speelde en twaalf jaar lang bittere rechtszaken tegen Brando. Die laatste verwierf uiteindelijk het hoederecht over hun zoon, nadat Kashfi met het kind naar Mexico was getrokken en hem daar verborgen hield in een 'hippiecommune', zoals de pers het omschreef.

In 1991 werd Christian Brando veroordeeld wegens doodslag nadat hij de vriend van zijn halfzus Cheyenne had neergeschoten. Hij zat vijf jaar in de cel en stierf in 2008 aan een longontsteking. Marlon Brando overleed in 2004.