Een week na het schandaal: is de carrière van Youtuber James Charles definitief voorbij?

Youtube - Fotomontage HLN
Net een week geleden postte vlogster Tati Westbrook (37) een bijna 45-minuten durende video op YouTube waarin ze haar voormalige protégé James Charles (19) aan de schandpaal nagelde. De gevolgen zijn intussen niet te overzien: volgersaantallen zijn exponentieel gegroeid of afgenomen en verschillende andere getuigen zijn naar voren gekomen. Is dit het einde voor James Charles? 

In de video ‘Bye Sister’ trekt Tati Westbrook hard van leer tegen James Charles, die ze naar eigen zeggen als familie beschouwde. Ze beschuldigt hem niet alleen van verraad - Charles zou achter haar rug om reclame hebben gemaakt voor een concurrerend vitaminemerk - maar ook van seksuele manipulatie. De 19-jarige homoseksueel zou constant heteroseksuele mannen proberen te manipuleren en in bed proberen te krijgen. Wanneer ze er iets van zei, antwoordde hij naar verluidt: “Maakt niet uit, ik ben beroemd.” Met andere woorden: Westbrook schetste geen al te fraai beeld van haar voormalige protégé. 

James Charles werd eergisteren (zonder make-up) gespot op de luchthaven van Brisbane in Australië. Het was de eerste keer dat hij sinds het schandaal in openbaar verscheen.
Photo News James Charles werd eergisteren (zonder make-up) gespot op de luchthaven van Brisbane in Australië. Het was de eerste keer dat hij sinds het schandaal in openbaar verscheen.

De gevolgen lieten zich meteen voelen. In amper vijf dagen tijd verdubbelde Westbrook haar aantal YouTube-volgers: de teller staat bijna op 10,5 miljoen man. Voor Charles gaat het minder goed: hij begon met meer dan 16 miljoen volgers, maar dat aantal daalde naar 13,4 miljoen. 

Getuigenissen

Verschillende (jonge) mensen hebben ondertussen het verhaal van Tati Westbrook over seksuele manipulatie bevestigd. Zo zegt het mannelijke model Jay Alvarrez (23) dat de vlogger hem via Instagram contacteerde. De conversatie - die je hieronder kan bekijken - begon op een vriendelijke noot, maar toen Alvarrez Charles vroeg waarom hij hem privéberichten stuurde, antwoordde die: “Omdat je zo heet bent!”. De heteroseksuele Alvarrez maakte hem snel duidelijk dat hij niet geïnteresseerd was: “Ik apprecieer dat, kerel, maar ik ben zo hetero als maar kan zijn.” Het model deelde de conversatie na alle heisa in zijn Instagram Stories en schreef erbij: “Mensen geven dit kind te veel steun, hij kan echt niet versieren.”

Ook de Britse vlogger Carmie Sellitto (20) had een aanvaring met Charles. De twee ontmoetten elkaar op VidCon (een conferentie voor Youtubers, red.) in 2018. “Een paar dagen later contacteerde hij me via sociale media”, vertelt Carmie in een interview. “Hij flirtte, maar zei niets ongepast. Hij bleef maar zeggen hoe ik de knapste kerel was die hij ooit gezien had. Een paar dagen later vloog ik terug naar Londen. We bleven contact houden, maar dan vertelde ik hem dat ik hem niet aan het lijntje wilde houden. Ik vertelde hem dat ik niet homo was. Maar James bleef dat in twijfel trekken. Hij vroeg: ‘Ben je zeker dat je niet homo of bi bent? Ben je zeker?’ Ik moest hem uiteindelijk nog eens vertellen dat ik hem niet aan het lijntje wilde houden. De clou was dat ik niet zo geïnteresseerd was in hem, dan hij in mij.” Daarna verbrak James alle contact. “Hij blokkeerde me op Instagram en blokkeerde mijn nummer. Al volgt hij me nog wel op Twitter, dat zal hij vergeten zijn. Hij heeft me sindsdien niet meer gecontacteerd.”

James Charles zou ook het lief van zangeres Zara Larsson lastiggevallen hebben.
Goedefroit Music James Charles zou ook het lief van zangeres Zara Larsson lastiggevallen hebben.

Ook zangeres Zara Larsson (21) deelde op Twitter haar ongenoegen over James Charles. Ze vertelde hoe hij haar lief, Brian Whittaker (19), meerdere keren lastigviel. “Ik moet lachen omdat hij mijn lief een paar keer privéberichten heeft gestuurd terwijl hij maar al te goed weet dat hij hetero is”, schreef ze. 

Steun

Hoewel de meeste sterren niet snel genoeg hun handen van James Charles konden aftrekken, is er hier en daar ook steun voor James Charles. Zo reageert YouTuber Logan Paul: “Denk goed na over wat je zegt, en denk goed na over wat een echt ‘seksueel roofdier’ is. De jongen is 19. Geef hem wat ruimte, alsjeblieft.” Toch blijft hij genuanceerd. “Ik ben geen fan van James Charles, maar de misdaad past niet bij de straf. Ik verdedig hem niet, ik zeg alleen: doe even rustig wanneer je hem een seksueel roofdier noemt.”

Ook YouTube-ster Nikita Dragun blijft achter haar vriend James Charles staan en wil meer verduidelijking brengen over die hele situatie rond de vitaminen. “Ik hoorde over een situatie die om wat opheldering vroeg. Mijn vriend had een noodgeval en stuurde me op dat moment een bericht ... Spijtig genoeg had Dragun Beauty (het merk van Nikita, red.) al haar marketingbudget opgebruikt, dus bracht ik hem in contact met Sugar Bear. Niets louche dus.” Dragun verwijst naar een incident op Coachella. Charles heeft altijd verteld dat er zich tijdens het festival een onveilige situatie voordeed en dat Sugar Bear hem daaruit redde. Daaruit vloeide het promotiecontract voort - dat later door Westbrook als verraad bestempeld werd. Dragun deelde bij haar Twitterbericht ook enkele sms’jes die haar verhaal moesten staven. 

Nieuwe video

Ondertussen heeft Tati Westbrook een nieuwe video online gezet: ‘Why I Did It...’. Daarin klinkt ze opvallend vergevingsgezind voor haar voormalige protégé en roept ze op tot kalmte. “Ik wil dat jullie weten dat ik James Charles niet haat. Ik wil dat jullie hem niet haten. Ik kan even niet online komen. Het is pijnlijk om te zien hoe iemand waar je veel om gaf, door de modder gehaald wordt en om te weten dat dit door jou komt. Ik denk niet dat iemand dat verdient”, klinkt het. “Ik denk dat mensen het verdienen om wakker geschud te worden, en mensen moeten op het matje geroepen worden voor hun acties en ik denk dat iemand het moet doen.” De emotionele Westbrook gaat verder: “Dit gaat niet over mij. Het gaat over iets anders, iets groters. Ik heb geen nood aan ‘Team Tati’. Ik ben niet blij met wat er gebeurt, en als ik al dit nieuwe succes en al deze nieuwe volgers kon teruggeven, dan zou ik het doen. Daarom heb ik dit niet gedaan. Ik ga doen wat ik kan om gelukkigere tijden te kennen.”

Inkomsten

Is dit dan einde verhaal voor James Charles? Misschien toch niet, schrijft de website Social Blade. Want hoewel Charles zo'n 2,6 miljoen volgers verloor, is het aantal views op zijn video’s wel met twintig procent gestegen. YouTubers halen reclame-inkomsten uit de bekeken filmpjes. Die worden geschat tussen 0,25 dollar en 4 dollar per duizend views. Hoe meer abonnees, hoe meer gegarandeerde inkomsten. Social Blade maakte een berekening op basis van het aantal views en abonnees van James Charles en voorziet dat de YouTuber toch nog mag rekenen op een geschatte jaarinkomst tussen 326.000 en 5,2 miljoen euro. De afgelopen drie dagen zou hij recordbedragen verdiend hebben tussen 11.000 en 181.000 euro. Het valt natuurlijk nog af te wachten wat het daling van abonnees zal betekenen voor zijn inkomsten. 

Ook Tati Westbrook sloeg een behoorlijk muntje uit de heisa van de afgelopen dagen. Volgens Social Blade verdiende ze tussen de 9.600 en 154.000 euro. En de website voorspelt dat ze mag rekenen op een jaarinkomst tussen de 191.000 en 3,1 miljoen euro. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon Dendoncker

  Binnen een paar weken terug goede vrienden, en ze hebben er beiden goed aan verdiend, daar en daar draait het allemaal om, en iedereen laat zich toch zo graag vangen, je wordt bedrogen waar je bijstaat, en zo zal het heel je leven zijn.

 • Patrick Verbelen

  Pff al die sociale kanalen, het is zoals met muziek, vandaag populair, morgen vergruisd en vergeten.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Vlogger ? Wat kan mij al dat gezever schelen. Dat de mensen daar allemaal hun kostelijke tijd aan verdoen begrijp ik totaal niet.

 • Freddy Van Hulst

  Die "sociale" media, youtube en andere rommel zou bij wet verboden moeten worden. Het heeft NIKS bijgebracht aan onze beschaving. Integendeel. Rommel en zeer schadelijk.

 • Albert Hessens

  De aandachtseconomie is een van de leegste, walgelijkste fenomenen ooit waar freaks en de ene psychische afwijking na de andere als de norm wordt beschouwd. Ik sta te popelen op de tegenbeweging wanneer al deze degoutante individuen terug in de vergeetput terecht komen waar ze thuis horen.