Dochter Bruce Lee eist miljoenen van Chinese fastfoodketen

Shannon Lee kan er niet mee lachen dat fastfoodketen Real Kungfu een beeltenis van haar vader, Bruce Lee, gebruikt.
AFP Shannon Lee kan er niet mee lachen dat fastfoodketen Real Kungfu een beeltenis van haar vader, Bruce Lee, gebruikt.
Shannon Lee (50), de dochter van filmster Bruce Lee, heeft de populaire Chinese fastfoodketen Real Kungfu voor de rechter gesleept. Ze eist een fikse schadevergoeding omdat de keten al jaren ongevraagd een afbeelding van haar vader als logo zou gebruiken. Ook eist ze dat Real Kungfu onmiddellijk stopt met het misbruiken van het imago van de jong overleden martial arts-acteur.

Bij de honderden restaurants van de keten, in China vooral bekend om zijn gestoomde eten, prijkt het gewraakte logo al sinds 2004 op de gevels. Hierop is een donkerharige man te zien die op Bruce Lee lijkt, een gele jumpsuit draagt en in een kungfupose staat. Real Kungfu zegt dat het logo goedgekeurd is door Chinese authoriteiten. “We zijn in de war dat we nu - vele jaren later - vervolgd worden. We bestuderen deze zaak gronden en bereiden een antwoord voor”, laat het bedrijf weten. 

Shannon Lee, die de zaak aanspant via haar bedrijf Bruce Lee Enterprises, wil een vergoeding van omgerekend zo'n 30 miljoen dollar. De zaak dient bij een rechtbank in Shanghai. Het gaat waarschijnlijk om een interessante testcasus voor China, aangezien de Chinese overheid onlangs juist heeft beloofd dat het land intellectuele eigendomsrechten beter zal gaan beschermen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • piet devlieger

    Er zijn in China minstens honderd miljoen jonge mannen die op Bruce Lee lijken. Als dat logo daar al vijftien jaar hangt (toen was ze 35 jaar oud) waarom heeft ze dan niet vroeger gereageerd ? Om te beginnen kon ze vragen dat dat logo - overigens goedgekeurd door de autoriteiten - verwijderd werd of vervangen door een ander. Geld geroken zeker ?

  • DIRK RASSCHAERT

    Geld geroken? Ze worden daar blijkbaar ook steeds Amerikaanser.